Sverige lobbar för FN-plats – genom klimatmöte med ambassadörer

Uppdaterad 2015-11-13 | Publicerad 2015-08-14

Kronprinsessparet och regeringen tar emot FN-ambassadörer från 27 länder i veckan.

Syftet är att lägga upp gemensamma strategier inför klimattoppmötet i Paris – och att ragga röster för en svensk plats i säkerhetsrådet.

– Det är ett bra tillfälle att sälja in vårt land, vårt miljöarbete och våra tekniska lösningar, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Det är UD som i samarbete med bland annat fristående Dag Hammarskjöldsfonden har bjudit in de New York-baserade ambassadörerna.

De har alla sin bakgrund i länder som ingår i organisationerna LDC, Least developed countries, och SIDS, Small island developing states, till exempel de små ö-stater som riskerar att dränkas om havsnivån och jordens temperatur stiger.

Får träffa ministrar och kungliga

Ambassadörerna kommer bland annat att träffa statsministern, utrikesministern och biståndsministern under sina dagar i Stockholm. Ett möte med kronprinsessparet Victoria och Daniel finns också på agendan.

Utöver detta hålls en rad seminarier om klimatutmaningar, färsk forskning och olika tekniska lösningar.

– Jag är stolt över att så många vill komma. Det här sätter Sverige på kartan, säger Margot Wallström.

Det huvudsakliga skälet till ambassadörsmötet är att skapa kontakter och tänkbara affärsutbyten samt utbyta kunskaper och idéer inför klimattoppmötet i Paris i december.

Lobbar för FN-plats

Men Margot Wallström erkänner att det också finns en förhoppning om att ambassadörerna ska påverka sina länder att rösta på Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd nästa år.

Det är ett mål som regeringen Löfven arbetar för genom en rad olika insatser. Bland annat har trion Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori knutits upp som hedersambassadörer i arbetet.

– Det här är länder som vi hoppas ha kontakt med både politiskt och kommersiellt framöver. Det är förstås också länder som vi behöver för vår säkerhetsrådskampanj, de ska rösta på oss därför att vi faktiskt bryr oss om dem på ett seriöst sätt, säger Wallström som träffat representater för de inbjudna länderna vid flera tillfällen.

"Diskuterar nyckelfrågor"

Henrik Hammargren, chef på Dan Hammarskjöldsfonden, framhåller att syftet främst är att utbyta information erbjuda möjlighet till att diskutera viktiga nyckelfrågor inför Parismötet.

– De inbjudna medlemsstaterna har sällan tillfälle att så här ingående diskutera och gemensamt positionera sig i de frågekomplex som klimatmötet ska behandla, säger han.

Ambassadörerna kommer att vistas i Stockholm och Uppsala mellan den 14 och 20 augusti.