”En seger för oss som drivit processen framåt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-25

Annie Johansson (c) och Fredrick Federley (c) nöjda med upprivningen av FRA-lagen

Annie Johansson (c) yrkade på att förslaget om FRA-lagen skulle gå på återremiss till försvarsutskottet. Sedan röstade hon och partikamraten Fredrick Federley ja till förslaget vilket ledde till massiv kritik.

De ansattes hårt för sin kritiska inställning till FRA-lagen. Nu är centerns Annie Johansson och Fredrick Federley säker på att omarbetningen säkerställer svenska folkets integritet.

– Jag är jätteglad att regeringen lyssnat in kritiken, säger Annie Johansson till aftonbladet.se:s Johanna Melén.

Hon var en av dem som gick emot partilinjen och krävde att förslaget till FRA-lagen justerades. När detta gjorts så röstade centerpartiets Annie Johansson ja – med massiv kritik som följd. Nu är hon mycket nöjd med omarbetningarna.

– Det är bra att vi kunnat föra en intern öppen process, säger Annie Johansson.

”Trafiken kommer begränsas”

Den viktigaste frågan enligt centerpartisten handlade om domstolsprövningen, något som även den föll i smaken hos Annie Johansson.

– Det är bra att en domstol ska pröva all FRA:s verksamhet. Nu kommer deras generella tillgång till trafiken begränsas.

Finns det någon risk för urvattning?

– Det finns det inte. Det här är en stark lag med tydliga rättsäkerhetsgarantier. Det är en seger för oss som drivit processen framåt, säger Annie Johansson.

Kritikerstormen väntas mojna

Även centerpartiets Fredrick Federley, som även han röstade ja efter att ha varit kritiskt till lagen, är nöjd med utslaget. Framför allt framhåller han beslutet att det bara blir regeringen och Försvarsmakten om får lägga ut uppdrag om signalspaning på FRA som positivt. Nu förväntar centerpartisten att att kritikerna nu kommer att lugna ned sig.

– Det finns ingen anledning till att hålla på att hojta och gasta längre, säger Fredrick Federley till TT.

"Riv upp, gör om, gör rätt"

Camilla Lindberg, den enda borgerliga riksdagsledamoten som i somras röstade nej till FRA-lagen, tycker att "riv upp, gör om, gör rätt" stämmer ganska bra med det som nu sker.

– När jag röstade nej var jag tveksam till syftet med signalspaning. Det var väldigt mycket luddigheter och inskränkningar i integriteten. För mig var det priset för högt.

Tydliga regler krävs

– Men kan inte bara säga nej, nej, nej. Jag satt flera dagar i somras och funderade över var gränsen går, vad som var fel? Det viktiga för mig är att massavlyssningen, som man kallar den i folkmun, försvinner. Bara oron över att den fanns gjorde att det gamla förslaget inte var acceptabelt.

Hon menar att FRA-lagstiftningen i sig måste finnas.

– Den måste vara där, men med tydliga regler. Det faktum att bara försvarsmakten och regeringskansliet är uppdragsgivare – och även de måste också passera specialdomstolen – gör att jag kan acceptera förslaget. Den här gången kommer alla 178 borgerliga ledamöter att rösta ja.