Regeringens plan för att pressa M om skolvinster

Publicerad 2016-11-01

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade friskolekoncernen Academedias börsnotering för att ”60 000 barn och ungdomar blir till salu”.

Aftonbladet kan avslöja att regeringen nu skärper tonen ytterligare mot Moderaterna.

– Det är akut att vi får vinstbegränsningar i skolan, säger en regeringskälla.

I flera år har frågan om vinster i välfärden diskuterats flitigt. Den 8 november ska ex-kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) lämna över sin utredning till civilminister Ardalan Shekarabi (S) om hur vinsterna skulle kunna begränsas. Uppdraget fick han efter valet 2014 då en överenskommelse slöts mellan S/MP-regeringen och V. Utredningen ska ligga till grund för ett lagförslag som ska läggas i riksdagen.

Den senaste tiden har regeringen allt mer fokuserat på vinsterna inom skolan, där man menar att läget är mest akut. Redan i våras inleddes offensiven då statsminister Stefan Löfven (S) beskrev friskolejätten Academedias börsnotering så här:

– 60 000 barn och ungdomar blir till salu. Det är helt horribelt.

Enligt vad SVT Nyheter erfar kommer utredningen att föreslå ett vinsttak på sju procent plus statslåneränta på investerat kapital.

Skärper tonen mot M

Sedan tidigare är det känt att det finns en majoritet i riksdagen mot ett lagförslag om en vinstbegränsning, bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna. Nyligen gick Moderaterna ut och sa att man vill lösa frågan om välfärden via samtal över blockgränsen. Man avfärdade dock tanken på ett generellt vinsttak.

Men enligt vad Aftonbladet erfar planerar regeringen att hålla liv i frågan och försöka pressa M längre när det gäller skolområdet.

Aftonbladet har tagit del av en intern promemoria från finansdepartementet som ska användas som underlag till attacker efter att Reepalus välfärdsutredning presenteras. Planen är, enligt källor, att måla ut Sverige som extremt.

– Det svenska skolsystemet är extremt och det underpresterar. Det är akut att vi får till en modell för vinstbegränsning inom skolans område, säger en regeringskälla.

”Dra åt svångremmen”

I promemorian finns en genomgång av friskolesystemen i Sveriges grannländer: Norge, Danmark, Finland, England, Tyskland och Nederländerna.

I dokumentet slutsatser slås fast att det bara är i Sverige som det är möjligt att ta ut vinst för fristående skolor som tar del av skattepengar. Där slås också fast att ”Sverige har den lägsta Pisa-rankingen, 38, av de jämförda länderna”.

Strategin är riktad mot Moderaterna.

– Om de menar allvar med förra veckans utspel så måste de vara beredda att dra åt svångremmen för vinstdrivande skolföretag. Det kan innebära miljardbelopp tillbaka in till lärare och elever, säger en uppgiftslämnare.

”Ett generellt vinsttak löser inte några problem”

Peter Danielsson, M:s vice ordförande som också leder partiets välfärdsgrupp, säger att regeringen och Socialdemokraterna fokuserar fel i välfärdsdebatten.

– De vill få att det att handla om att tillåta eller förbjuda vinster. Det innebär att man förminskar de riktiga problemen. Nu vet vi ju inte vad utredaren kommer lägga för förslag, men ett generellt vinsttak kommer inte lösa skolans eller välfärdens problem. Det kommer inte stoppa någon skola från att fortsätta ha allvarliga brister och fortsätta ta ut vinst.

Danielsson menar att M i stället fokusera på kvalitet.

– Vi måste strama åt när det gäller kvalitetskraven men också när det gäller sanktionerna mot de aktörer som inte lever upp till en god skola, det ska gälla både privata och kommunala aktörer, säger han.

M vill också se bättre uppföljningar av skolornas verksamhet. Man har sneglat på den engelska modellen där man har en inspektionsmyndighet som bedömer alla skolor med jämna mellanrum.

Skolor som inte sköter sig ska utsättas för åtgärder - genom att det skrivs ett kontrakt med huvudmannen.

– Under den tiden när insatser görs ska inte privata skolor ska vinstuttaget kunna begränsas. Bedriver man en dålig skola ska man inte kunna plocka ut vinst, säger Danielsson.