Säpo-chefen: Över 150 jihadister har återvänt till Sverige

Uppdaterad 2017-01-10 | Publicerad 2017-01-09

SÄLEN. Jul- och nyårshelgens blodiga terrordåd i Berlin och Istanbul utfördes av ensamma gärningsmän.

Angreppssättet skapar nya svåra utmaningar även för den svenska Säkerhetspolisen.

– Tendensen vi sett är att det blir allt mer ensamagerande, säger Säpo-chefen Anders Thornberg.

Nice, Berlin och Istanbul. Under 2016 drabbades Europa av flera terrordåd som utfördes av enskilda gärningsmän. Att terrorister agerar på det sätter är långt ifrån nytt, men i en intervju med Aftonbladet under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen berättar Säpo-chefen att man ser en tendens att allt fler dåd i Europa utförs av enskilda individer.

– Det behöver inte alltid vara de stora och spektakulära terrorattentat utan tendensen vi sett är att det blir allt mer ensamagerande. Det kan vara en individ, en våldsbejakande islamistisk extremist, som av religiösa skäl vill göra sådana här saker. Det kan vara en höger- eller vänsterextremist, vi ser att det rör sig lite där också.

Enligt Thornberg är det förebyggande arbetet svårare när individer agerar på egen hand än när det är en grupp.

–  Är de fler kommer vi dem oftare lättare på spåren.

Oro för ensamagerande

Men samtidigt poängterar Säpo-chefen att svensk säkerhetspolis har ”bra koll” även när det gäller de som skulle kunna agera på egen hand.

– Vi kan så klart inte garantera att det inte kan hända någonting. Det är ett svårt arbete, det innebär att vi måste jobba hårdare och hämta in mer information, analysera med bra verktyg. Alla lämnar ju ofta något sorts spår efter sig. Det kan vara anhöriga som ser att någon förändras, det kan vara någon som uppfattar något som sägs eller görs. Vi behöver hjälp och vi behöver information för att vi ska kunna lösa det här. Vi är beroende av tips.

Hur ser du på säkerhetsläget i Europa just nu?

– Tyvärr så ser vi att det händer mycket i vår omgivning, både i Europa men framför allt i Mellanöstern och Turkiet. Det är ett högt hot mot väst nu.

Och hur påverkar det läget i Sverige?

– Vi har ett förhöjt hot och det har vi haft sedan 2010. Det innebär att det finns en risk för att det ska ske ett terrorattentat i Sverige. Vi jobbar naturligtvis väldigt hårt tillsammans med en rad myndigheter för att se till att det inte ska inträffa och vi har bra koll på läget, så man ska inte vara orolig. Men vi kan inte utesluta att någon ensamagerande eller någon skulle kunna göra något i Sverige.

Vad kan Sverige göra för att skydda sig mot sådana här attacker?

– Det är att vara aktiva, samla in information, bearbeta information, vara med i olika händelseskeden och avbryta så tidigt som möjligt. Det handlar framför allt om att ha en god samverkan med Polisen, Must, FRA och med våra utländska samarbetspartners. Det här kan man inte lösa ensam utan det är ett pussel där alla bitar är viktiga.

”Vi chansar aldrig när det gäller människoliv”

Tidigare har ni ibland berättar hur många attacker ni avvärjt. Vad kan du berätta om 2016?

– Personalen på Säkerhetspolisen har jobbat hårt under året. Jag vill inte gå in och säga några siffror men det går inte ut på att vi ska få fällande domar, det går ut på att den värsta brottsligheten inte ska inträffa och att vi får ett attentat där människoliv kommer till spillo. Vi chansar aldrig när det gäller människoliv.

Samtidigt berättar Thornberg att det i dag är färre människor som reser till och från Syrien för att strida för IS. Anledningen är ny hårdare lagstiftning i Sverige.

–  Den har visat sig vara ganska svår att tillämpa men ändå haft effekt. Men vi har också lärt oss mer på säkerhetstjänsterna runt om i Europa, vi har bra samarbete med myndigheter i Turkiet. Samtidigt har det blivit svårare att resa in och ut ur Syrien efter att läget där har förvärrats. IS säger nu till sina krigare i de här länderna att de ska stanna kvar och slåss till sista blodsdroppen eller stanna i sina hemländer och göra något. Men fortfarande har vi över 150 som återvänt till Sverige. Alla hålla koll på dem som kommit tillbaka är en stor del av vårt arbete.

Följ ämnen i artikeln