KD-ledaren sågar jobbförslag - hotar med lagstiftning

Publicerad 2017-12-05

Fack och arbetsgivare ska förhandla med regeringen om etableringsjobb för att fler nyanlända och långtidsarbetslösa ska få jobb.

Men allt fler Allianspartier motsätter sig planerna och hotar i stället med lagstiftning efter valet.

– Jag är besviken, det är ett dåligt utformat förslag, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor.

För några veckor sedan stod det klart att arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, kommit överens om en ny typ av anställningar för att försöka mota tillbaka den höga arbetslösheten bland nyanlända och långtidsarbetslösa.

Inom kort ska representanter från LO, Unionen och flera arbetsgivarorganisationer börja förhandla med regeringen i frågan. Modellen bygger nämligen på att staten öppnar sin pengapåse. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har sagt att hon välkomnar samtalen.

Parternas modell är konstruerad så att arbetsgivare ska betala 8000 kronor i lön samtidigt som staten skjuter till så mycket att den anställda får ut lika mycket som en lägstalön på arbetsmarknaden. En del av arbetstiden ska ägnas åt utbildning, är tanken.

Ersättningen som betalas ut ska dessutom vara skattefri. Tanken är att etableringsanställningarna, som bara är aktuella på företag md kollektivavtal, ska vara i högst två år och sedan som regel övergå i en till en tillsvidareanställning.

Men modellen väcker kraftiga politiska reaktioner från allianshåll. De borgerliga partierna har tidigare presenterat en egen lösning på jobbproblemen bland nyanlända och unga - så kallade inträdesjobb. Till skillnad från facken och arbetsgivarnas modell bygger den på lagstiftning kring sänkta ingångslöner.

Nyanlända och unga utan gymnasieexamen ska få 70 procent av ingångslönen - och kunna få utbildning resten av tiden man är på jobbet. När Alliansledarna presenterade reformen i augusti hotade man med lagstiftning om man vinner valet - om inte parterna löser frågan innan.

Fack och arbetsgivare ska förhandla med regeringen

Och det som presenterats har inte imponerat på de borgerliga partiledarna. Både Liberalernas partiledare Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf har, redan innan förhandlingarna mellan parterna och regeringen inletts, sågat tanken kring etableringsjobben.

Man har sagt att det skulle bli alldeles för dyrt för staten och kritiserat att bemanningsföretag inte omfattas. Även Moderaterna har varit kritiska, om än inte i lika skarpa ordalag.

Nu sällar sig Kristdemokraternas Ebba Busch Thor till kritikerna och hon skräder inte orden.

– Jag är besviken, det är ett dåligt utformat förslag. Det är bra att parterna insett problemet med de höga trösklarna på arbetsmarknaden men jag tror inte att det här är rätt lösning, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att den modell som föreslås inte kommer att hjälpa de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Busch Thor är också tydlig med att kravet på lagstiftning om Alliansen vinner valet ligger kvar.

– Jag känner mig inte trygg med att lämna vårt förslag om inträdesjobb och möjlig lagstiftning den vägen för det här förslaget. Alliansen måste vara beredd att ta ett större politiskt ansvar än vad regeringen gör, säger Busch Thor.

Busch Thor sågar lösningen

Hon är också kritisk till att den ersättning som en etableringsanställd skulle få skulle vara skattefri.

– Det gör ju i praktiken att en person som på pappret har en högre lön och kan jobbet fullt ut ändå får ut lika mycket som en person som etableringsjobb. Det är inte hållbart på lång sikt och inte rättvist.

Men vet inte fack och arbetsgivare bättre än ni vad som krävs för att arbetsmarknaden ska fungera?

– De vet självklart många viktiga delar som de har ett stort ansvar för, men som regering så måste man kunna ta ett ansvar för helheten på arbetsmarknaden. Parterna företräder sina intressen, det är därför inte bemanningsföretag omfattas och att man inte tar med små företag utan kollektivavtal. Regeringen måste ta ansvar och vidga detta förslag rejält om det ska vara möjlighet att nå en bredare enighet.