Löfven: Det sista vi behöver nu är ett svagare EU

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-18

BRYSSEL. Statsminister Stefan Löven hoppas på en uppgörelse med Storbritannien. Alternativet är att EU försvagas.

– Det är det sista vi behöver nu.

Nära en timme före det avgörande mötet om Storbritanniens relatiioner med EU anlände statsminister Stefan Löfven (S) till den stora rådsbyggnaden i EU.

Innan dess hade han mött de andra S-ledarna i unionen och på det sedvanliga statsministermötet mellan länderna i Norden och Baltikum.

Han hoppas på ett avtal mellan Storbritannien och de andra 27 medlemsländerna som gör britterna mer välvilligt inställt till EU än i dag.

”Det vi minst behöver”

Storbritannien ska senare, sannolikt redan i juni, folkomrösta om det ska vara kvar i EU eller inte.

– Det vore till stor skada för EU om Storbritannien lämnade. Det vi minst behöver just nu är ett skadat och splittrat EU. Vi har flyktingfrågan, ett allt aggressivare Ryssland och en ökad global konkurrens att hantera.

Stefan Löfven anser att Storbritannien är mycket viktigt för EU.

– Inte minst ekonomiskt och geopolitiskt är Storbritannien mycket, mycket betydelsefullt.

Vad betyder en eventuell uppgörelse här i Bryssel för utgången av den brittiska folkomröstningen?

– Det Cameron (den brittiske premiärministern) behöver en uppgörelse som han känner sig bekväm med. Men också en som resten av EU tycker är bra där man står upp för EU:s grundläggande värden, exempelvis fri rörlighet.

”Kan inte bara återupprepa”

En annan fråga som ska behandlas på toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer är lägesrapport i flyktingfrågan. I stort sett ingenting av det som EU bestämt har genomförs i praktiken.

Av de 160 000 flyktingar som skulle omfördelas från Italien och Grekland till andra EU-länder har bara 497 verkligen flyttats. För att nämna ett exempel.

– Till nästa toppmöte, i mars, när det blir den stora frågan behöver vi betydligt mer konkreta planer att diskutera. Vi kan inte bara återupprepa samma sak hela tiden.

– Dessutom behöver samarbetet med Turkiet bli mycket, mycket bättre.