Romson: "Fokus nu behöver vara att öka kapaciteten i flyktingmottagandet"

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-11-27

Åsa Romson har torkat tårarna – och siktar nu framåt.

Flyktinguppgörelsen som fått både Miljöpartiet och regeringen att skaka i sina grundvalar hoppas hon ska bli kortvarig.

– Fokus nu behöver vara att öka kapaciteten i flyktingmottagandet och att fortsätta den offensiva linjen för att resten av EU ska ta sitt ansvar, säger hon.

Bilden av MP-språkröret Åsa Romson som fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna när hon presenterade kraftiga skärpningar i flyktingpolitiken tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) väckte stor uppmärksamhet i tisdags.

Hon, som skulle stå i fokus som ansvarig för den svenska delegationen vid klimattoppmötet i Paris som inleds på måndag, hamnade nu i stället i centrum av en helt annan anledning.

– Det har varit ett otroligt svårt beslut för oss i regeringen att fatta. Men det är inget mot hur det är för alla de människor som nu får det ännu svårare att ta sig till Sverige och etablera sig här, säger Åsa Romson.

– Samtidigt måste vi säkra att det svenska samhället fortsatt klarar av att ha ett gott mottagande. Inte minst för de barn som kommit, som är på väg och som redan är här. Enda vägen framåt är att kavla upp ärmarna och ägna allt fokus åt att öka kapaciteten i mottagandet så att vi snabbt kan återgå till de asylregler som vi i Miljöpartiet och även Socialdemokraterna anser att Sverige egentligen bör ha.

Respekt för kritiken

Den stramare flyktingpolitiken har lett till kraftig kritik internt och har också hotat regeringssamarbetet. Åsa Romson betonar att hon har den "största respekt" för dem som inte håller med.

– Vi är alla helt överens om att vi vill se ett öppet och humant Sverige. Innan beslutet fattades och även framöver pågår stora och viktiga diskussioner om vägen framåt. Jag tror att det är viktigt att så många som möjligt i mitt parti får möjligheten att diskutera de åtgärder regeringen gör nu.

Vad krävs nu för att det ska vara möjligt att hålla ihop regeringen?

– Det här är beslut som både Miljöpartiet och Socialdemokraterna önskar att vi aldrig hade behövt fatta. Fokus nu fortsatt behöver vara att öka kapaciteten i flyktingmottagandet men också fortsätta den offensiva linjen för att resten av EU ska ta sitt ansvar. Det är enda vägen framåt. Det är så många flyktingar som behöver skydd idag. Det finns ingen hållbar lösning om inte resterande EU-länder också tar sitt ansvar. Men om de gör det är det tveklöst så att vi skulle klara mottagandet på ett bra sätt tillsammans.

Efterlyser djupare debatt

Det är inte första gången som Åsa Romsons person skymmer hennes budskap.

Nyligen fick hon kritik för en tweet i samband med terrorattackerna i Paris och i somras tog ett skämt som landade snett fokus från politikerveckan i Almedalen.

– Jag får en hel del kritik personligen av en massa tyckare, säger Romson och för ett långt resonemang som landar i att mycket är medias fel.

– Jag tycker kanske mer att det speglar hur komplicerad den inom-mediala debatten har blivit, det här med att lajka eller dissa olika personer, och personliga sätt att uttrycka sig snarare än att diskutera frågan i sak. Det är klart att jag är orolig över det. Klimatfrågan och svårare miljöfrågor behöver en djupare analys, du kan inte beskriva komplexiteten i en tweet på 140 tecken. Vi måste ha en journalistik som orkar beskriva de olika politiska förslagen, inte bara debatten om debatten om debatten.

Samtidigt slår hon fast att Paris-tweeten, där hon skrev "De mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta", blev felaktig och att hon därför snabbt raderade den. Detta eftersom den lästes utan samband med flera föregående tweets där hon visade sympati med de drabbade, framhåller Romson.

Leder klimatdelegation

På klimattoppmötet som börjar med att 147 stats- och regeringschefer inviger arrangemanget med pompa och ståt ska världens ledare försöka enas om ett globalt och rättsligt bindande klimatmål med syfte att hålla jordens uppvärmning under två grader. Tidigare försök att komma överens har hittills inte lyckats, till exempel i Köpenhamn 2009.

Som klimat- och miljöminister är det Åsa Romson som leder den svenska delegationen.

I morgon kan ni läsa en stor intervju med henne om hur hon ser på möjligheterna att komma överens, hur viktigt det är att lyckas och också hur vi alla kan bidra för att minska påfrestningen på klimatet.

– Skulle man misslyckas så kapitalt att man inte får till ett avtal nu så blir det väldigt svårt. Jag tror att ingen i dag vet hur lång tid det skulle ta att reparera det, säger hon bland annat.