AKB: ”Det krävs mer än gränskontroller”

Uppdaterad 2015-11-13 | Publicerad 2015-11-12

Sveriges beslut att införa tillfälliga gränskontroller har uppmärksammats internationellt.

M-ledaren Anna Kinberg Batra möter förståelse under sitt besök i Tyskland.

– Men det krävs mer för att vi ska klara detta, säger hon.

Den svenska regeringens beslut att införa tillfälliga gränskontroller har uppmärksammats i flera av våra grannländer. M-ledaren Anna Kinberg Batra besökte i dag i Berlin där hon bland annat träffade den tyska inrikesministern Thomas de Maizière och utbildnings- och forskningsminister Johanna Wanka från Moderternas systerparti CDU.

Kinberg Batra var i den tyska huvudstaden senast i augusti, då hon träffade förbundskansler Angela Merkel.

– Då talade vi om vikten av effektivare flyktingmottagande och bättre integration och att vi hade en flyktingkris framför oss. Sedan har det eskalerat och nu är situationen akut, säger hon.

Möter förståelse

M-ledaren välkomnade regeringens beslut om att införa gränskontroller och menade att beslutet mötte stor förståelse i den tyska regeringen.

– Tyskland införde ju själva tillfälliga gränskontroller i september. Tror man på att regelverk och rörlighet måste kunna upprätthållas och att Europa ska kunna fungera, då måste man också kunna vidta åtgärder för att ha ordning och reda vid våra gränser när situationen akut.

Samtidigt är Kinberg Batra tydlig med att hon inte tror att beslutet kommer att räcka.

– Det handlar om akut hantering av akut kris. Det är bra att regeringen veckor efter att vi moderater tog upp frågan har insett behovet av gränskontroller. Men vi tror att det krävs mer. Jag kommer följa noga vad gränskontroller leder till.

Hon menar att samsynen mellan Moderaterna och den tyska regeringen är stor, både när det gäller gränskontrollerna och införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, som var en del av uppgörelsen mellan den svenska regeringen och Allianspartierna.

”Det måste bli bättre”

I måndags presenterade Moderaterna ett förslag som innebar att man inte bara vill ha tillfälliga gränskontroller utan också neka asylsökande från andra EU-länder inträde i Sverige. Förslaget har dock ifrågasatts då det kan bryta mot flera internationella konventioner.

På EU-nivå vill M-ledaren nu att arbetet fortsätter, trots stora låsningar.

– Sverige och Tyskland har tagit ett stort ansvar, men vi ser fortfarande inte ser tillräckligt med resultat från andra länder. Det behövs båda ordning och reda vid gränserna och inom EU. I dag har vi ett gemensamt system som inte fungerar. Sedan måste återvändandet till bland annat Afghanistan bli bättre. Det måste både Sverige, Tyskland och EU bli bättre på att hitta ordnade former för.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln