Juholt förnekar varning om bidrag

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-09

Stockholm. Håkan Juholt förnekar att han redan för två år sedan skulle ha fått varningar om att han tog ut för mycket hyresbidrag.

Uppgiften sprids av dem som "vill utnyttja detta tillfälle för att skada mig ytterligare lite grann", säger S-ledaren till TT.

Det har förekommit medieuppgifter om att Håkan Juholt redan 2009 ska ha uppmärksammats om att han fick för mycket i bostadsbidrag.

Detta dementerar Juholt nu i en exklusiv intervju för TT.

– Det är en lögn, säger han i dag.

Håkan Juholt betalar tillbaka 160 000 kronor som han fått i ersättning för sin lägenhet i Stockholm. Trots att han delade lägenheten med sambon har han tagit emot bidrag för hela hyran, vilket inte är tillåtet.

TT: När exakt insåg du hur riksdagens ersättningsregler för boende fungerar?

– Efter sommaren. Någon gång i skiftet augusti, september. Ingen fram till dess har i något sammanhang menat att jag har gjort fel och jag har själv inte förstått att jag har gjort fel.

– När jag förstod att jag inte hade gjort rätt försökte vi så snabbt som möjligt lösa det med riksdagsförvaltningen.

Enligt partibedömare vore Håkan Juholts position som partiledare i fara om det kunde bevisas att han redan 2009 fick en påstötning av internrevisionen om bostadsbidraget.

– Vi har gått tillbaka och tittat i revisionen och där finns ingenting sådant. Den uppgiften är en lögn och den förs fram av någon som vill utnyttja detta tillfälle för att skada mig ytterligare lite grann.

– 100 procent kan jag förneka detta, säger Håkan Juholt.

I maj skickade gruppledaren Carina Moberg ett mejl till alla S-ledamöter om de förmåner och regler som gäller i riksdagen och uppmanade dem att studera detta. Där fanns även särskilt angivet reglerna för övernattningslägenheter.

TT: Satte du dig inte in i det?

– Jo, men jag trodde att jag hade gjort rätt hela tiden.

Håkan Juholt kom in i riksdagen 1994 och har haft bostadsbidrag sedan dess. När han 2007 blev sambo borde bidraget ha halverats.

– Jag borde ha tagit reda på att när man är två är det en annan ersättning som utgår.

– Det är helt orimligt att jag som partiordförande eller ens som riksdagsledamot skulle chansa på en sådan här sak.

TT: Även om du inte har insett reglerna, bör man inte som medborgare själv inse att det är orimligt att du varit berättigad till bostadsbidrag för hela bostadskostnaden när ni är två personer?

– Jo, jo. Jag har sedan 1994 redovisat kostnaden för mitt boende i Stockholm och uppfattat det så att riksdagen täcker den kostnaden. Jag beklagar verkligen djupt att jag inte har tänkt efter ett varv till om detta.

– Det är mitt ansvar att veta hur regelverket ser ut. Jag skyller inte på någon.

I de senaste dagarna "uppskruvade tempo" har Håkan Juholt hållit sig undan medierna, trots att TT och andra redaktioner ideligen stött på.

Sent på lördagskvällen lade han ut ett inlägg på sin Facebooksida. Där skrev han att "ingen har sagt att jag har gjort fel" och "trots det betalade jag det kvällstidningarna tycker jag borde göra."

TT: Det är alltså rapporteringen kring dina felaktiga bidrag, och i inte felaktigheten i sig, som gjort att du återbetalar beloppet?

– Nej, självklart inte. Hade jag själv eller riksdagsförvaltningen kommit fram till att detta inte var rätt, hade jag självklart korrigerat det omedelbart.

Om sina rader på Facebook, säger han lite skamset:

– Det var dumt.

TT: Personer i partistyrelsen och ute i partidistrikten är nu kritiska mot dig. Hur stor belastning blir den här bidragshistorien?

– Jag har gjort många människor besvikna och ledsna, och sårat sådana om trott och tror på mig, svarar han och medger "ett allvarligt tillkortakommande".

– Jag ber om ursäkt till alla dem som känner sig besvikna, ledsna och arga.

Riksenheten för korruption ska utreda om Håkan Juholt ägnade sig åt bedrägeri när han lät riksdagen under flera år betala hyran för sambon. Men risken att han åtalas är mycket liten, skriver Svenska Dagbladet, eftersom ersättningar som betalas ut från riksdagen inte lyder under bidragsbrottslagen.

TT