SSU sätter tidspress på Löfven

Uppdaterad 2015-12-11 | Publicerad 2015-11-30

PARIS. Nu pressas Stefan Löfven om klimatet - av sina egna.

Ungdomsförbundet SSU lanserar i dag en kampanj där målet är att få regeringen att sätta en tidsgräns för klimatets skull.

– Vi är övertygade om att ett fossilfritt Sverige år 2030 är en ambitiös och realistisk målsättning, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

Det är inte bara statsminister Stefan Löfven (S) och kungaparet som är i Paris för klimattoppmötet. Ett antal intresseorganisationer är också här för att försöka påverka i sina hjärtefrågor.

SSU framför sina krav i dag

Socialdemokraternas ungdomsförbund är i Paris med en delegation. Ordföranden Philip Botström kommer att träffa Stefan Löfven under måndagen och framföra de krav man har på regeringen.

Det handlar bland annat om att SSU vill att Stefan Löfven ska slå fast en deadline för när regeringens mål om ett fossilfritt Sverige ska vara genomfört. SSU vill se 2030 som ett slutdatum och kommer därför bland annat samla ihop ett antal namnteckningar i frågan.

– För att regeringens ambition om ett fossilfritt Sverige inte vara ska bli fina ord krävs en kraftfull agenda för hur och när målet ska uppnås, säger Philip Boström.

Löfven: Beredning jobbar med frågan

Stefan Löfven själv kommenterar SSU:s krav så här.

– Vi har själva uttryckt att vi ska vara bland de första fossilfria välfärdsländerna i världen och det är ett högt ställt mål. Nu håller vi på att jobba med miljömålsberedningen för att se hur vi ska byta ner det där, vi måste vara Co2 neutrala senast 2050, men vi har ingenting emot att göra det före, säger han.