Juholt kommenterade inte stormen

Publicerad 2011-10-12

Stockholm. När Håkan Juholt stod i talarstolen för riksdagens partiledardebatt berörde han inte den storm som just nu blåser kring hans bostadsbidrag från riksdagen.

Utanför plenisalen diskuterades Juholts lägenhetsersättning och den politiska turbulensen i partiet. Inne i salen märktes det knappast alls. Juholt koncentrerade sig helt på att visa på skiljelinjer mellan regeringens och Socialdemokraternas budgetförslag.

– Ni planerar för ett ytterligare jobbskatteavdrag, vi rustar för framtiden, sade Juholt och talade om stora satsningar på infrastruktur och utbildning.

Juholt sade att om det vore val i dag så skulle valet stå mellan att slänga ut fem miljarder på sänkt krogmoms eller att satsa mer på skolan.

– Jag räds inte folkets dom i den frågan, Fredrik Reinfeldt, sade Juholt med, kanske, en indirekt anspelning på affären med hans bostadsbidrag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) replikerade:

– Håkan Juholt säger ingenting om de verkliga satsningarna (i S-motionen). Satsningarna på bidrag. Över fyra av tio kronor i satsningarna är satsningar på människor som inte arbetar, sade Reinfeldt.

Den nya Centerledaren Annie Lööf var den första som i partiledardebatten gjorde en antydan om Håkan Juholts nuvarande problem.

– Håkan Juholt har gett dagspolitiken en helt ny och oförutsägbar dimension, sade hon.

Hon kritiserade Juholt för att Socialdemokraterna nu vänder åter till bidragspolitiken och höjer utgiftstaket.

– Det är oroande att Socialdemokraterna gjort gemensam sak med övriga oppositionspartier i frågan om hur man skapar och bevarar förtroende för det finanspolitiska ramverket. Vad är det som är så lockande med Portugal, Grekland och Irland? frågade Lööf.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ifrågasatte det hon ser som bristen på smart, framtidsinriktad klimatpolitik i regeringens budget. Och hur lever egentligen regeringen upp till talet om att växla ned skatter på arbete och höja dem på energi? undrade hon.

– Ni har genomfört jobbskatteavdrag för 70 miljarder, men ni har sagt nej till en klimatskatt på flyget vilket gör att det är dyrare att åka tåg än att flyga till Göteborg, sade Romson.

Men statsministern försvarade sig med att Sverige redan har en, i internationell jämförelse, hög koldioxidskatt.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly välkomnade att statsminister Reinfeldt lämnat sin flegmatiska stil och blivit mer agitatorisk.

– Det var länge sedan jag såg statsministern så högljudd och så högröd i ansiktet. Men lite grann blev det tomma tunnor skramlar mest, sade Ohly och kritiserade Reinfeldt för att bedriva en bidragslinje, med bidrag till dem som är rika nog att använda rut, till Stureplanshögern när den ska gå på krogen och till riskkapitalbolag inom välfärden.

Bostadsbidraget nämnde Juholt bara i förbigående i en passus där han sade att även om det är svårt att tro i dag så kommer valrörelsen 2014 präglas av ideologi och värderingar.

– Jag märkte väldigt lite av det. Jag tyckte inte heller att Håkan Juholt var särskilt pressad eller framstod som om han gjorde en annan debatt än i vilket läge som helst. Det var en vanlig partiledardebatt, säger V-ledaren Lars Ohly efter debatten.

Han tycker att det är bra att det inte togs upp i debatten.

– Här inne ska vi diskutera politik och det partierna står för, säger han.

Även FP-ledaren Jan Björklund tycker att det är bra att lägenhetsaffären inte nämndes i debatten.

– Den här debatten handlar om de politiska alternativen och sedan får diskussionen fortgå utanför, säger han.

TT