S pratar mindre om SD som rasister – för att vinna väljare

Publicerad 2017-09-10

Socialdemokraterna pratar mindre om att SD är rasister och mer om att partiet är ”näringslivets knähund”.

Det är rätt väg att gå för att vinna väljare, enligt centralt placerade källor inom S.

– Socialdemokraterna kan ljuga sig blåa. Det är de som har förstört välfärden, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Den som vill veta hur Socialdemokraterna tänker ta sig an Sverigedemokraterna i den kommande valrörelsen borde ha varit i Uppsala på tisdagseftermiddagen.

Strax före klockan 16.30 är smörgåsarna framdukade och kaffetermosarna fyllda på Socialdemokraternas kansli på Dragbrunnsgatan i centrala Uppsala.

I ett mötesrum – neonlysrör i taket, första maj-affischer på väggarna – står sexton stolar uppställda i fyra rader.

Civilminister Ardalan Shekarabi tar i hand och kramar lokala partiföreträdare och fackrepresentanter som är där för att lyssna på honom.

”Väljarna måste få veta det”

Mötet körs igång tio minuter efter utsatt tid trots att alla inte är på plats – några hade fastnat i hissen på väg upp till kansliet.

Ardalan Shekarabi går snabbt igenom de viktigaste budskapen:

  • SD har svängt i frågan om vinsttak i välfärden.
  • De är fientliga mot löntagare.
  • De har blivit mer höger än Moderaterna.
  • Och kanske viktigast: väljarna måste få veta det.

– Det avgörs enbart av oss om det kommer att kosta dem några väljare, säger Shekarabi till partikamraterna.

”Vad vill vi?”

En timme senare kommer civilministern att få beröm av Jimmie Åkesson. ”Du är en fantastisk agitator” kommer Åkesson att säga när de debatterar på Vaksala torg.

Men stämningen på S-kansliet denna eftermiddag påminner mer om en fikarast än väckelsemöte. Kanske för att Shekarabi talar till de redan frälsta:

– Att lägga fokus på en ideologisk fråga som vinster i välfärden är jäkligt viktigt. Det är det som saknas i politiken. Vad vill vi? Att säga att Moderaterna har varit dumma och att SD nu är dumma, det leder ingenstans. Men när man börjar snacka om det här då blir det intressant, som Petri Perälä, ombudsman på Transport, uttrycker det.

SD:s framgångar bakom ny strategi

Att debattera politik offentligt med sin motståndare låter knappast som en banbrytande strategi. Men då ska man komma ihåg att det för bara några år sedan var närmast tabu för en socialdemokrat att debattera med SD.

– Man ville inte inte ge dem erkännande. Men nu tänker vi inte längre så, säger en regeringskälla.

I slutet av maj i år pekade Socialdemokraterna SD ut som sin huvudmotståndare i valet jämte Moderaterna.

SD:s framgångar under den här mandatperioden har tvingat partiet att ändra förhållningssätt till SD.

Den som vill vara elak kan säga att stängda gränsen och löften om hårdare tag mot brottslingar är ett led i det. Allt prat om ”svenska värderingar” bland höga företrädare likaså.

Men S-strategerna har förstått att det inte räcker för att vinna tillbaka gamla S-väljare och hindra fler från att gå till SD. Och att det inte heller hjälper att peka ut SD som rasistiskt.

Utmåla SD som höger med hjälp av facket

Med hjälp av facket har de sedan ett tag tillbaka börjat med en ny strategi. Den kan te sig enkel: hitta frågor där SD svängt högerut och utmåla dem som ett arbetarfientligt parti som går i näringslivets ledband.

Eller som en centralt placerad källa sammanfatar det:

– Vi måste söka konflikt med SD i frågor som är relevanta där vi har tydliga konflikter på grund av deras positionsförflyttning.

Och det är här Ardalan Shekarabi kommer in. Flera frågor där SD gjort en högersväng ligger i hans ministerportfölj.

Första stora testballongen var när Shekarabi i höstas utmanade Åkesson på debatt i skånska Bromölla. Regeringen ville att svenska kollektivavtal skulle vara ett krav i samband med offentliga upphandlingar. SD var emot. De fick understöd av LO-basen som utmålade SD som ”näringslivets knähund”.

Tappet till SD har avstannat

Regeringen fick varken SD att ändra sig eller det ursprungliga lagförslaget igenom riksdagen. Det klubbades igenom först efter ändringar och med stöd av KD. Även SD röstade på det.

Men bråket i Bromölla om vem som står upp för svenska arbetare gav mersmak.

S-strategerna såg att väljartappet till SD hade avstannat (en tendens som Karin Nelsson, opinionschef på Aftonbladet/Inizio, bekräftar).

Att framställa SD som höger var rätt väg att gå, blev slutsatsen.

Därför släppte regeringen en rapport i mitten av maj i år där det hävdas att SD:s skattepolitik gynnar ”de rika”, vilket Aftonbladet skrev om.

– Vi kunde visa väljarna att de positionerat sig till höger i icke invandringsrelaterade frågor. Det gav oss ny ammunition, en ny front hade öppnats, säger en S-källa.

”Vi hade inte fått komma undan så lätt”

Och det är därför partiet återigen har skickat Ardalan Shekarabi att bråka med Jimmie Åkesson offentligt.

– Deras omsvängning har inte blivit tydlig för väljarna. Om vi hade gjort samma sak hade vi inte fått komma undan så lätt, säger han till Aftonbladet inför debatten i Uppsala.

Tisdagseftermiddagen är kall och molnig men flera hundra sympatisörer från båda partier har kommit till Vaksala torg i centrala Uppsala för att se duellen.

Shekarabi börjar med att läsa högt ur Sverigedemokraternas skolpolitiska program inför valet 2014.

”Det är oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar. I stället menar vi att Sverige bör följa den linje som gäller i övriga Norden, där friskolor inte får ta ut några vinster ur verksamheten”.

När partiet presenterade sin nya skolpolitik förra året var dessa skrivningar borta.

”Undersköterskor förlorar med SD:s politik”

Någonting som Shekarabi inte är sen att påpeka:

– Man säger en sak före valet och en annan sak efter valet. Och varje gång det gäller Sverigedemokraterna så vet man vem som är förloraren. Förra gången var det byggnadsarbetaren. Den här gången är det undersköterskor och lärare, säger Shekarabi.

Applåder följer.

Åkesson svarar att han egentligen tycker samma sak i dag. Men att han omprövat ståndpunkten att vinsttak är rätta vägen. Han vill hindra uttag av ”övervinster” genom tydliga kvalitetsmål.

Åkesson: Vinsttak inte effektivt

I en intervju med Aftonbladet förklarar SD-ledaren sin nya linje så här:

– Jag har omvärderat min ståndpunkt men min principiella inställningen har inte förändrats överhuvudtaget. Jag vill fortfarande begränsa och omöjliggöra uttag av övervinster. Men kan göra det på olika sätt. Jag tror helt enkelt inte att det är effektivt att sätta ett vinsttak så som regeringen vill göra, säger Jimime Åkesson.

SD är ”näringslivets knähund” har LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson sagt. Han och flera andra hävdar att högergiren beror på hemliga middagar mellan näringslivet och SD-företrädare, vilket Dagens Industri avslöjade.

Är SD ”näringslivets knähund”?

– LO:s och Socialdemokraternas retorik är absurd. Det är pinsamt låg nivå. Är det någon som träffar näringslivets företrädare så är det regeringen. Jag har inte haft några möten alls. Men jag förstår dem. De har också svängt. Den linjen vi driver idag är linjen S drev i valrörelsen. Och nu har de en skarp linje för att blidka Jonas Sjöstedt.

Hur kom ni fram till er nya ståndpunkt?

– Det som hände i praktiken är att vi ställdes inför en situation där regeringen hade tillsatt välfärdsutredningen med Reepalu. Direktiven till den utredningen var ganska tydliga. Det var Jonas Sjöstedst linje. Det handlar om att i princip stoppa vinsterna. Då ville Allianspartierna göra tilläggsdirektiv till den utredningen. Vi hade att välja mellan regeringens och Alliansens linje. Och vi valde det minst dåliga.

Två SD-distrikt har internt har klagat på partiets högersväng. De flesta opinionsundersökningar visar dessutom att de flesta av SD:s liksom de andra partiernas väljare vill se någon slags begränsning av vinstuttaget.

Men vinstfrågan blir inte stor; varken internt i partiet eller för väljarna i allmänhet, enligt Åkesson.

Vänsterpartiet drev den hårdast i förra valrörelsen men fick ingen utväxling på den överhuvudtaget. Det handlar också om hur man frågar. "Är du mot övervinster i välfärden?” Det är klart att man är det. Men frågar man om människor vill ha valfrihet så är det minst lika många som säger att de vill ha det.

Jimmie Åkesson anklagar Socialdemokraterna för att ägna sig åt ”kampanjregerande”. Motståndet i riksdagen är kompakt mot ett vinsttak, men regeringen framhärdar ändå. Mest för att kunna använda den som ett slagträ mot hans parti, menar Åkesson.

Du tror inte att de kan vinna på att säga att ni vill ”rasera välfärden”?

– Det skrämmer säkert en och annan socialdemokrat som lutar åt oss. Men jag är inte rädd för det för att det inte finns någon substans i anklagelserna. Och för att vänster höger-skalan är överspelad. Om någon satsar på välfärden så är det vi. Vem som helst kan öppna vår budget och se alla satsningar vi gör där.

Även om S numera lägger tonvikten på ekonomisk politik och välfärdsfrågor kommer de höga partiföreträdarna även i fortsättningen att beskriva SD som ”högerextremistiskt parti med nazistiska rötter”. Inte minst för husfridens skull. S-regeringens omsvängning i migrationspolitiken har lett till interna strider. Att sluta prata om SD:s bruna rötter hade lett till ramaskri internt inom Socialdemokraterna, enligt en S-källa.

Hur ser du på att ert förflutna än idag kommer upp som skäl för att de andra inte vill samarbeta med er?

– Det är bara svepskäl. Alla partier har en historia. Stefan Löfven brukar säga ”du gick med i det här partiet 1995, det visar att du är nazist”. Men är det inte bättre att döma mig hur partiet ser ut när jag lämnar? frågar Åkesson.

Han fortsätter:

– Jag är övertygad om att det finns fler rasister hos Socialdemokraterna än hos oss. Den sociala sammansättningen på deras medlemmar påminner mycket om vår. Men de har haft längre tid på sig och bättre organisation än vi på att marginalisera rasisterna.