Mångårig Ebo-konflikt löst: S och MP i Malmö överens om asylsökandes boende

Publicerad 2015-11-12

MALMÖ. Rätten för asylsökande att bosätta sig var man vill, Ebo-lagen, har länge splittrat Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö.

Men nu har man nått en kompromiss – som ska drivas gemensamt mot regeringen.

– När det egna boendet havererar måste staten ta tillbaka ansvaret, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd (S).

Många asylsökande bosätter sig i dag hos släktingar eller bekanta istället för att bo inom Migrationsverkets anläggningsboenden, till följd av Ebo-lagen. Det har ökat trycket på kommuner som Malmö och Södertälje, som sedan tidigare har en stor befolkning med rötterna i andra länder.

Socialdemokraterna i Malmö har länge varit kritisk till Ebo. Man har ansett att de egna boendena i många fall leder till trångboddhet och hemlöshet, som riskerar att bli kommunernas socialtjänsters ansvar. Medan Miljöpartiet har varit starka förespråkare till rätten att ordna eget boende, eftersom man ansett att det är ett viktigt steg för att stärka asylsökandes egna nätverk.

Överens om ny modell

Men nu, när Sverige står i den största flyktingkrisen någonsin och Boverket i en färsk rapport har framhållit problem med lagstiftningen, har de båda partierna lyckats komma överens om en kompromiss. Tillsammans ska man driva frågan för att påverka S/MP-regeringen.

Det handlar om att asylsökande som tvingas lämna sina egna bostäder ska återgå till statens ansvar, i stället för som i dag, kommunernas socialtjänster.

– Vi har länge haft olika ingångar i frågan, men nu tycker vi gemensamt att om man flyttar till ett Ebo-kontrakt som fungerar, då är allt frid och fröjd, men om boendet havererar så ska staten ta tillbaka ansvaret så att du får flytta tillbaka till ett anläggningsboende eller nåt annat boende som staten ansvarar för, säger Stjernfeldt Jammeh.

MP: "Ohållbart"

Miljöpartiets gruppledare i Malmö, stadsbyggnadskommunalrådet Karolina Skog, slår fast att möjligheten att kunna ordna eget boende är ett viktig. Men hon framhåller att det finns problem i dag, såsom trångboddhet och svarthandel med adresser.

– Det är ohållbart att ett misslyckat Ebo blir kommunens ansvar. Vi anser att ett havererat Ebo ska leda till att staten återtar bostadsansvaret, säger hon.

Att man nu kommit fram till en kompromiss förklarar hon med att man "delar verklighetsbild" och att "alla anstränger sig och hittar konstruktiva lösningar" i den situation som råder.