Förtroendet för Juholt har rasat

Publicerad 2011-10-12

Sifo: 1 av 4 har inget förtroende för Juholt

Väljarnas förtroende för Håkan Juholt rasar - igen.

Var fjärde svensk har nu inget förtroende alls för S-ledaren.

– Det är en röd siffra. Det måste man säga, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

För större diagram: Klicka på staplarna ovan! För att läsa undersökningen i sin helhet: Klicka på länken nedanför!

Krisen för Socialdemokraternas partiledare är ett faktum och i går kom det första kravet om avgång från de egna leden.

Och enligt en rykande färsk Sifo-mätning som Aftonbladet beställt rasar nu förtroendet för Håkan Juholt bland väljarna. Enligt mätningen har nu så många som 70 procent av väljarna inte särskilt stort (45 procent) eller inget förtroende alls (25 procent) för S-ledaren.

3 procent har förtroende

Det är ett rejält förtroendetapp jämfört med tidigare mätningar. I mars hade 32 procent inte särskilt stort eller inget förtroende alls för Juholt. I juni hade siffran ökat till 51 procent.

– Man kan säga att det är signifikant färre som har stort förtroende för Håkan Juholt och det har sannolikt att göra med uppgifterna som kommit fram om hans ersättningar för boende, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo. Endast tre procent säger sig ha mycket stort förtroende för Juholt, enligt mätningen.

Så många som 44 procent av de egna väljarna - som skulle ha röstat S om det vore val i dag - svarar att de inte har särkilt stort eller inget förtroende alls för Juholt som ledare. Även denna siffra skiljer sig rejält från tidigare mätningar. Lägst är förtroendet bland svarsgruppen "tjänstemän".

Störst stöd hemifrån

I mätningen uppger även 38 procent att Håkan Juholt är en dålig ledare för Socialdemokraterna, enbart 29 procent att han är bra. Störst stöd har Juholt i sina egna hemmatrakter:

– Regionen Småland och öarna, sticker ut. Där tycker 39 procent att han är en bra ledare.

Sifo telefonintervjuade i förrgår och i går ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer från 15 år och uppåt.