Ringde 166 gånger till kvinnlig anställd och skrek könsord

Publicerad 2017-10-05

Kvinnliga anställda har blivit förföljda, hotats att bli våldtagna och blivit terroriserade över mejl och telefon.

Under 2017 har 15 fall av sexuella trakasserier anmälts till Migrationsverket.

– Han avslutar ett av meddelandena med att skrika: ”Vad gör du din jävla fitta?”, säger en anställd som hotats.

Kvinnliga anställda på Migrationsverket har förföljts och hotats.

Antalet rapporterade incidenter mot Migrationsverkets personal ökar. Under årets nio första månader har 2 875 incidenter anmälts och kategorierna är allt från hot och våld till brand i lokalerna, rutiner saknas och skadegörelse.

Men det finns ytterligare en rubricering: Sexuella trakasserier, som främst drabbar kvinnliga anställda.

”Är allvarligt”

Fram till sista september finns 15 registrerade fall där anställda bland annat blivit förföljda, hotade om att bli våldtagna och trakasserade över telefon och mejl.

– Det kan vara allt från ett uttalande som är mindre lämpligt till en sexuell handling. Det här är inte ett vanligt förekommande problem hos oss, men det är allvarligt när det sker, säger Maria Johansson, arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket.

Aftonbladet har gått igenom ett antal incidentrapporter och domar från senaste två åren.

I somras blev en kvinnlig anställd på Migrationsverket i Södermanland sexuellt trakasserad av en okänd man när hon var ute och tog luft.

”Hon kollar ner i mobilen för att hon känner sig obekväm, sen pussar han hennes hand och drar henne närmare och pussar i hennes ansikte fem gånger”, beskrivs händelsen.

Mannen försökte sedan att kyssa kvinnan på munnen innan hon chockad knuffade bort honom.

”Under hela incidenten var jag förlamad, jag var så förvirrad att jag inte visste hur jag skulle ta mig bort utan det blev värre.”

Blev förföljd på pendeltåg

En handläggare i Stockholmsområdet blev förföljd av en okänd man när hon var på väg hem. Trots att hon bad mannen att sluta fortsatte han att trakassera henne och sa till henne att han visste att hon arbetade på Migrationsverket.

”Han hotade på skoj att slänga mig framför tåget”, beskrev kvinnan händelsen i anmälan.

När tåget kom fram till mannens station upprepade han att han ville följa med henne hem innan han försvann.

”Jag kände obehag när jag åkte till jobbet nästa dag”, beskriver kvinnan händelsen.

Enligt kvinnans chef är händelsen inte polisanmäld eftersom man inte vet vem som följde efter kvinnan samt att den anställde inte ville anmäla.

Hotade att våldta

I somras dök en utvisningshotad man, som tidigare varit aggressiv, upp vid Migrationsverkets lokaler i mellersta Norrland. När väktare rykte in hotade mannen att döda dem.

Den manlige väktaren fick ett slag medan den hotfulle mannen kallade kvinnan för hora, att han skulle ta reda på hennes adress för att komma dit och våldta henne.

– Han vände ansiktet mot mig när han uttryckte hoten, säger den kvinnliga väktaren i polisförhör.

Mannen dömdes senare till fängelse i ett år för bland annat våld och hot mot tjänsteman. Eftersom väktarna inte är anställda av Migrationsverket sköttes ärendet av vaktbolaget.

Ringde 166 gånger på en timme

En annan kvinna beskriver hur en aggressiv man ringde henne 166 gånger på en timme.

”Uttrycker sig överlag väldigt aggressivt och slänger sig slänger sig med svordomar och kränkande ord. Avslutar ett av meddelandena med att skrika: “Vad gör du din jävla fitta?”, enligt incidentrapporten till Migrationsverket.

Sexuella trakasserier är ett ämne som är viktigt att prata om, enligt Maria Johansson på Migrationsverket.

– Det är samma sak där som med andra händelser, det gäller att bli medveten om att de här händelserna förekommer. Det är viktigt att få information om att det här inte är något som är en del av jobbet, säger hon.

Följ ämnen i artikeln