Fusket kan fälla Juholt

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-08

Allt hänger på uppgifter från 2009

Bostadsfusket kan leda till Håkan Juholts avgång.

Frågan hänger på om partiledaren ljugit om att han varnats redan för två år sen.

– Det är avgörande om polisen kan bekräfta uppgifterna från 2009, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Håkan Juholts framtid inom politiken kan komma att avgöras av en enda uppgift.

Det handlar inte om bidragsfusket i sig – utan om huruvida polisen kan bekräfta att Juholt blivit varnad om sina regelvidriga ersättningar redan för två år sedan.

Och trots det fortsatt söka fullt bostadsbidrag för lägenheten han delar med sambon Åsa Lindgren.

– Juholt behöver inte gå bara för att han kryssat fel. Men om det framkommer att han ljugit om att han inte känt till situationen sedan tidigare kommer frågan i en helt ny dager. Det ligger på polisen att bekräfta det, säger Stig-Björn Ljunggren.

Enligt uppgifter till Aftonbladet varnades Juholt våren 2009 då det upptäcktes att han tog ut full ersättning för sin lägenhet trots att han delade den med sin sambo.

”Misshandlade av media”

Juholt var vid tillfället tillförordnad partisekreterare och en form av internrevision genomfördes när han skulle lämna posten till förmån för Ibrahim Baylan. Upptäckten ska ha gjorts i samband med att Håkan Juholts fallskärm efter tjänsten skulle fastställas.

Aftonbladet har förgäves försökt att nå Håkan Juholt för en kommentar om de nya uppgifterna, men S-ledaren har via sin pressekreterare avböjt att uttala sig vidare om saken.

Men än är det inte kört, varken för Juholt eller för partiet, menar Stig-Björn Ljunggren.

På nätet får Juholt en hel del stöd från sympatisörer som menar att hans partitillhörighet gör honom mer utsatt för kritik.

– Det är många som tycker att sossarna blir misshandlade av media. Det finns en känsla av att media håller moderaterna om ryggen när de hamnar i liknande situationer, säger Stig-Björn Ljunggren.

Socialdemokraten och den före detta riksdagspolitikern Thage G Peterson har dock ingen sympati för fifflande kollegor.

– Jag gillar inte uttrycket att politiker är som alla människor att man syndar. Väljarna har rätt att kräva att politikerna är ett föredöme.

”Långt till valet”

När man åtar sig ett politiskt uppdrag blir granskningen automatiskt hårdare. Är man inte beredd på det ska man inte ge sig in i politiken, menar Thage G Peterson.

– Har man levt ett satans liv och haft en massa fuffens för sig måste man ta fram liken ur garderoben från början. De kommer ändå alltid fram, säger Thage G Peterson.

Trots att Socialdemokraterna tappat väljare de senaste månaderna var partiet, med sina 32,7 procent, störst i Sverige i septembermätningarna. Fördelningen mellan de båda blocken var den jämnaste på mycket länge.

Men även om mittenväljarna kan tänkas överge partiet på grund av Juholt tror Stig-Björn Ljunggren inte att Juholts fusk kommer att påverka partiet nämnvärt på sikt.

– Det tar fokus från sakfrågorna och underminerar partiledarens trovärdighet. Men det är långt kvar till valet, säger Stig-Björn Ljunggren.