Erik Ullenhag blir ny ambassadör i Jordanien

Publicerad 2016-05-26

Erik Ullenhag blir ny ambassadör i Jordanien.

Därmed försvinner ett av Liberalernas absoluta toppnamn från svensk inrikespolitik.

– Även om jag nu lämnar den aktiva politiken kommer alltid mitt hjärta klappa för vårt parti och våra värderingar, skriver Ullenhag själv.

Erik Ullenhag var integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering och har tidigare nämnts som en möjlig kandidat till posten som partiledare.

Just nu är han ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare för Liberalerna.

Sökt flera tjänster förut

I höstas kunde Ekot berätta att Ullenhag sökt ett flertal olika ambassadörstjänster runt om i världen.

– Jag är fullt inriktad på Folkpartiet (numera Liberalerna, reds anm) för närvarande och att få vara en del av dess förnyelsearbete. I övrigt har jag inga kommentarer, sa han till Ekot då.

Men nu blir Erik Ullenhag ny ambassadör i Amman i Jordanien. Han är anställd på UD sedan 2001, men är tjänstledig från sin tjänst, och han har tidigare gått UD:s trainee-program.

”Jag har haft fantastiska år”

Beslutet om utnämningen fattades på regeringens sammanträde i dag. Han tillträder sitt nya jobb i september.

För en stund sedan skickade Erik Ullenhag själv ett brev till partikamrater och media. Där skriver han om sitt beslut.

"Regeringen har i dag utsett mig till Sveriges ambassadör i Amman. Jag har haft fantastiska år som förtroendevald för Liberalerna. Men efter nästan 15 år med politik på heltid och över 20 år med uppdrag på olika nivåer i vårt parti kommer jag i samband med tillträdet i höst lämna mina politiska uppdrag.".

Ullenhag riktar ett särskilt tack till partiledaren Jan Björklund.

"Han är en mycket god ledare och han har en enorm förmåga att alltid hitta ny energi för att stå upp för liberala värden."

Ex-ministern avrundar sitt brev med att säga att det känns vemodigt att lämna partiuppdragen men att hans hjärta kommer att fortsätta att klappa för L.

Följ ämnen i artikeln