”Reinfeldt, visa att du är en lyssnande ledare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-14

Regeringen har fortfarande chansen att riva upp FRA-lagen

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) vill att regeringen lyssnar på kritiken och backar om FRA-lagen.

FRA-lagen kan rivas upp redan i höst.

Frågan ligger helt i regeringens händer.

– Reinfeldt är ingen bufflig person. Nu har han chans att visa det, säger riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (fp) till aftonbladet.se.

Även riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) säger att han ställer sig bakom kritiken.

I en debattartikel kräver hon tillsammans med tre riksdagskollegor och tre före detta folkpartiledare att regeringen tar sitt förnuft till fånga, lyssnar på kritikerna - och river upp FRA-lagen innan den träder i kraft vid årsskiftet.

Regeringen har fortfarande chansen.

När lagen klubbades igenom av riksdagen var det på ett villkor: Att regeringen i höst kommer tillbaka med förslag som ska stärka skyddet för den personliga integriteten.

Men försvarsminister Sten Tolgfors och regeringen kan i princip komma tillbaka med vad som helst. Det säger flera riksdagsledamöter som aftonbladet.se har pratat med.

Kan börja från noll

– Riksdagen har släppt frågan och nu ligger den hos regeringen. De får komma tillbaka till oss med vad de vill. I princip kan alltihop börja om från noll, säger Rolf Gunnarsson (m), vice ordförande i försvarsutskottet.

– Nu har regeringen möjlighet att göra justeringar och förbättra lagen, säger Peter Rådberg (mp), ledamot i samma utskott.

– När frågan kommer upp i höst igen så tror jag att det finns nya öppningar och fler borgerliga ledamöter som är beredda att riva upp förslaget, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp).

Motstånd inom alliansen

Hon ser flera tänkbara scenarier i höst:

Regeringen kan ta intryck av debatten och ändra sig angående FRA-lagen.

Nya motioner om signalspaningen kan komma in.

Centrum för rättvisa driver på för att den svenska FRA-lagen ska prövas i Europadomstolen. Där har en liknande brittisk lagstiftning fått underkänt.

– Det handlar fortfarande om massavlyssning utan grundad brottsmisstanke. Den kritiken ligger kvar oavsett hur mycket kosmetik man lägger på, säger Birgitta Ohlsson.

M-riksdagsman ger stöd

Kritiken delar hon med tunga namn inom folkpartiet, med samtliga borgerliga ungdomsförbund samt med de centerpartister som gått samman i ”Centerupproret”. Även riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) säger att han sympatiserar och ställer sig bakom åsikterna som folkpartisterna för fram i måndagens debattartikel.

– Jag hoppas och instämmer om att regeringen bör ta ett steg tillbaka och lägga fram ett nytt förslag som visar att man lyssnat på kritiken, säger Karl Sigfrid till aftonbladet.se.

Han menar att det finns ett motstånd till FRA-lagen inom partiet men att det finns vissa som driver på att lagen ska bli verklighet.

Att motståndet finns och lever kvar bland alliansens egna ökar enligt Birgitta Ohlsson möjligheten för att regeringen till slut ändrar sig.

Lyssnande ledare

– Fredrik Reinfeldt är en modern, lyssnande ledare. Det är därför han är en så utmärkt statsminister. Nu har han en otroligt bra chans att visa det, säger Birgitta Ohlsson.

– Det jag hoppas innerligt är att regeringen tar ett steg tillbaka och öppnar för en förutsättningslös diskussion om FRA-lagen.

Hittills har inte statsminister Reinfeldt eller någon annan i regeringen visat tecken på att göra som Birgitta Ohlsson önskar.

– Lagen är klubbad av riksdagen. I höst kommer regeringen tillbaka till riksdagen med det som riksdagen har bett om, säger Mikael Östlund, pressekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors.

FRA-lagen |
Aftonbladet