Hon vinner svenska partiledarmatchen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Ebba Busch Thor, 32, vinner partiledarmatchen i Sverige.

Hon har enligt väljarna flest egenskaper som kan förknippas med positionen, visar Aftonbladet/Demoskop.

I dag valdes hon om som Kristdemokraternas partiledare.

– Tack! Jag är så otroligt tacksam för att få vara er partiledare, sa Busch Thor till partikamraterna efter att valet klubbats.

Den 25:e april 2015 valdes Ebba Busch Thor första gången till partiledare för Kristdemokraterna. På lördagen var det dags igen.

KD har i princip halverats i opinionsstöd sedan i våras när abortskandalen kring Lars Adaktusson briserade. Men Busch Thor har alltjämt starka förtroendesiffror som ledare.

Många partiledaregenskaper

Hon är också den av landets partiledare som förknippas med flest egenskaper som kan tillskrivas en person på den positionen, visar Aftonbladet/Demoskop. Näst efter henne kommer Jonas Sjöstedt (V).

– När vi listar egenskaperna engagerad, kompetent, ärlig, trovärdig, visionär, lätt att förstå, förmåga att fatta beslut och statsmannamässig är Ebba Busch Thor den av partiledarna som av väljarna uppfattas ha flest av de här egenskaperna, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Demoskop.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
I dag valdes Ebba Busch Thor om som Kristdemokraternas partiledare.

Av sina egna får Busch Thor främst epitet som trovärdig, engagerad och kompetent. Medan andra partiers väljare ser henne som engagerad, lätt att förstå och visionär.

Busch Thor är dessutom den partiledare som i störst utsträckning har närmat sig Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Gillar Åkesson

I Aftonbladet/Demoskop är det tydligt att många av hennes väljare ser mycket positivt även hos SD-ledaren.

Jimmie Åkesson får högre betyg av KD-väljarna än den tredje parten i det som har kallats ”det nya konservativa blocket”, Ulf Kristersson (M), på flera punkter.

Åkesson är enligt kristdemokraterna både engagerad, lätt att förstå och ärlig. Medan Kristersson ses som mest statsmannamässig, trovärdig och den som har lättast att fatta beslut av de två.

Vid sin sida i partiledningen de närmaste åren får Ebba Busch Thor riksdagsledamoten Jakob Forssmed, som valdes om till förste vice ordförande.

Adaktusson petas

Till andre vice valdes Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande i Markaryd. Han ersätter Lars Adaktusson, som petades i somras när det kom fram att han under sin tid i EU-parlamentet röstat emot abort vid 22 tillfällen. Han kvarstår dock som utrikespolitisk talesperson i riksdagen.

Ebba Busch Thor.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ebba Busch Thor.
Publicerad:

LÄS VIDARE