S-ledningen sågas av sina egna

Publicerad 2011-11-16

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det uppstått en spricka mellan den politiska ledningen och tjänstemännen på det socialdemokratiska riksdagskansliet. Personalen på kansliet säger sig ha tröttnat på att gång på gång få skulden för de misstag som partiledningen och Håkan Juholt har anklagats för.

Tjänstemännen på S-kansliet har fått nog av att få skulden för politikernas misstag.

- Personalen har under hela krisen känt sig väldigt utpekade av ledande politiker, säger en S-källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det uppstått en spricka mellan den politiska ledningen och tjänstemännen på det socialdemokratiska riksdagskansliet

Enligt säkra källor har personalen på kansliet tröttnat på att gång på gång få skulden för de misstag som partiledningen och Håkan Juholt har anklagats för.

Svepande kritik

Både på partistyrelsemöten och i riksdagsgruppen ska flera politiska företrädare, i svepande ordalag, ha lagt skulden för framförallt partiledaren Håkan Juholts misstag på hans tjänstemannastab.

Däremot ska det enligt Aftonbladets källor inte vara direkt mot partiledaren som missnöjet riktas.

- Det handlar inte om Juholt själv, han har tvärtom berömt staben flera gånger.

Efter Aftonbladet avslöjade att Håkan Juholt fått felaktiga ersättningar för sin bostad så öppnades diskussionen om andra problem inom partiet. Bland annat har Juholt beskyllts för att lämna felaktiga eller tvetydiga uppgifter. Senast i dag beskylls han för fel i uttalanden om skolsegregation. Förra gången var det arbestlöshetssiffrorna och då hävade Juholt själv att misstaget fanns i underlaget han fått av sin politiske sekreterare.

Facket är inkopplat

Partiet har i samband med S-krisen meddelat att staben ska stärkas upp men ännu har inga konkreta förändringar presenterats. Enligt uppgift till Aftonbladet är tjänstemännens fackliga organisationer inkopplade efter att medlemmarna på S-kansliet flera gånger uttryckt missnöje över vad de upplever som påhopp från politikerna.

Svt.se skriver att det just nu pågår ett "krismöte" mellan facken och kansliledningen men enligt uppgift till Aftonbladet rör det sig om ett sedan tidigare inplanerat möte.