M-politikern: Blir så förbannad att jag kokar

Publicerad 2017-04-05

Hampus Magnusson, oppositionsråd i Göteborg (M), kräver hårdare tag mot föreningar som inte agerar demokratiskt.

– Jag blir så förbannad att jag kokar, säger han efter att ha läst Aftonbladets artiklar om Sveriges förenade muslimer.

Sveriges förenade muslimer får förutom statsbidrag även bidrag från Göteborgs stad, där de är baserade. Efter Aftonbladets rapportering om föreningens val av föreläsare reagerar Hampus Magnusson, oppositionsråd i Göteborg (M) kraftigt.

Han vill nu se en hårdare kontroll av föreningar som får bidrag.

– Vi har en ganska allvarlig historia av radikalisering i Göteborg, nu sticker vi återigen ut. När man hör det här blir man förbannad. Det pågår en översyn av föreningsbidraget i staden, det är något som också efterfrågats av flera andra föreningar.

Blir förbannad

I dag är det varje enskild förvaltning som granskar och kontrollerar föreningar i Göteborg. Hampus Magnusson vill att det ska skötas centralt i kommunen. Han vill också att föreningar som brister ska kunna stängas av från bidrag en längre tid, alltså att man inte kan söka igen nästa år.

– För det tredje vill jag att man undersöker om de utbetalade pengarna kan betalas tillbaka. Det här går inte i linje med den värdegrund vi har.

Hur reagerade du när du läste om föreläsarna?

– Jag blir så förbannad att jag kokar. Att vi ger skattepengar till den här sortens idéer, det finns det ju ingen vettig människa som inte kan bli något annat än bedrövad över det.

Muslimska feminister kräver hårdare granskning

En annan som reagerar är Sarah Delshad som driver plattformen Muslimska feminister.

– Jag är inte förvånad. Det är otroligt beklagligt att den här typen av män fortsätter att företräda muslimer i Sverige. Men det är viktigt att lyfta fram att de inte är i majoritet, den gemene muslimen i Sverige tänker och tycker inte som de gör.

– Jag blir ledsen när jag ser det. Det här får inte gå obemärkt förbi. Det måste få konsekvenser.

Vilka konsekvenser vill du se?

– Jag tycker det är ytterst tveksamt att dessa organisationer får statligt bidrag. Det borde ske en hårdare granskning. 

Följ ämnen i artikeln