Lamm med körsbärstomater och oliver

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

(30 minuter)

(4 personer)

Det här behöver du

500 g klyftpotatis

800 g skivad lammstek eller lammrygg

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

2 tsk rosmarin

500 g körsbärstomater

100 g svarta oliver, gärna grekiska kalamata

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen och stek klyftpotatisen enligt visdomsorden på påsen.

2. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med olivoljan och rosmarinen i en vid skål eller långpanna.

3. Skär bort ben och fettkanter från lammköttet. Är skivorna tjocka så kan du lägga dem mellan två ark plastfilm och bulta ut dem med en kavel eller stadig kastrull. Det är bra om köttet är 0,5–1 cm tjockt.

4. Vänd runt lammskivorna i oljan och salta och peppra dem. Spara oljan!

5. Hetta upp en stek- eller grillpanna. Låt köttet rinna av och stek på hög värme i ungefär 1 minut per sida så att det får ordentligt med färg.

Ställ åt sidan på en tallrik så länge eller lägg på ett ugnssäkert fat och låt det sällskapa med klyftpotatisen i ugnen 5–10 minuter om du vill ha mer genomstekt kött.

6. Lägg tomaterna och oliverna i den överblivna vitlöksoljan. Salta, peppra och blanda några varv.

7. Dra ner värmen under stekpannan och fräs tomaterna och oliverna tills tomaterna är genomvarma och börjar spricka.

8. Servera med lammet och klyftpotatisen.