Kryddiga färsspett med couscous

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

45 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

600 g blandfärs eller lammfärs

1 pressad vitlöksklyfta

Rivet skal av 1/2 citron

0,5 msk färsk hackad rosmarin

2 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

1/2 hackad röd chili

2 äggulor

Små grillspett

1 lök, hackad

2 msk olivolja

1 burk krossade tomater, 400 g

Socker

4 portioner couscous

Saft från 1/2 citron

1/4 skalad urkärnad gurka

2 tärnade tomater

1 hackad rödlök

1 kruka koriander, grovt hackad

1 dl hackad bladpersilja

3 msk olivolja

2 msk ajvar relish

2 dl matlagningsyoghurt

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Blanda färsen med vitlöken, citronskalet, rosmarinen, spiskumminen, paprikan, chilin, äggulorna och salt och peppar i en bunke.

2. Forma till 12 avlånga biffar. Trä upp på spett och bryn snabbt runt om på utegrill eller i ugnen – eller bryn först i stekpanna och trä sedan upp på spett.

3. Fräs löken på låg värme i oljan i en stor kastrull någon minut. Löken ska bara mjukna lite.

4. Häll i tomaterna, rör om och smaka av med salt, peppar och lite socker.

5. Ställ de brynta färsspetten rakt ner i tomatsåsen och småputtra tills de är genomstekta. Det tar ungefär 10 minuter.

6. Gör couscousen enligt anvisningarna på paketet.

7. Pressa över citron och vänd ner gurkan, tomaterna, rödlöken, koriandern, persiljan och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

8. Gör en sås på ajvar och yoghurt. Smaka av med salt.