Ost- och lökrisotto

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

(35 minuter)

(4 personer)

Det här behöver du

100 g valnötter

2 små purjolökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

350 g rundkornigt ris, gärna arborio eller avorio

1,5 dl vitt vin, eller lika mycket buljong

1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond

1 dl kesella

1 dl riven ost

2 päron

100 g rucola

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader. Rosta valnötterna några minuter. Kolla noga, de bränns blixtsnabbt.

2. Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningen eller flaskfonden. Ta 1,5 dl mer om du inte använder vitt vin.

3. Ansa och skiva purjolökarna ganska fint.

4. Skala och hacka vitlöken.

5. Fräs purjon och vitlöken i oljan i någon minut i en stor kastrull på medelvärme

6. Häll i riset och rör om.

7. Häll i vinet och låt det koka in. Rör flitigt under tiden.

8. Fortsätt med buljongen och häll i någon deciliter i taget, låt koka in och ta nästa skvätt. Rör om noga. Det här momentet tillåter inga längre utflykter från spisen.

9. Provsmaka riset när buljongen är på upphällningen. Det ska ha en kärna med lite tuggmotstånd men inte knastra mellan tänderna. Det kan variera hur mycket buljong som går åt.

10. Rör ner den rivna osten, kesellan och rucolan (riv stora blad i mindre bitar). Koka inte risotton efter det här steget. Smaka av med salt och peppar.

11. Servera med skivade päron och valnötterna.