Palsternackssoppa med rostade hasselnötter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

30 minuter

Alltid trevligt med något att tugga på till eller i soppan. Här har vi gjort en liten röra med nötter.

(4 personer)

Det här behöver du

400 g palsternackor

400 g potatis, försök hitta en mjölig sort

1 stor lök

1 vitlöksklyfta

3 msk hackad persilja

1 msk raps- eller vanlig olja

1 tsk rosmarin

2 lagerblad

1 dl vitt vin

Tärning eller flaskfond till 1 l grönsaksbuljong

50 g hasselnötter

1 msk honung

2 msk balsamvinäger

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i den heta ugnen några minuter tills de precis börjar få färg.

2. Skala och riv palsternackorna.

3. Skala och tärna potatisarna.

4. Skala och hacka löken och vitlöken fint.

5. Hacka persiljan.

6. Hetta upp oljan i en stor gryta eller kastrull. Fräs lök- och vitlökshacket någon minut så att det mjuknar men inte tar färg.

7. Lägg i palsternacksrivet, potatisen, persiljan, rosmarinen och lagerbladen. Häll i vinet, rör om och puttra någon minut.

8. I med buljongtärningarna/flaskfonden och 1 l vatten. Rör om och småkoka utan lock i 15 minuter.

9. Gnugga bort de tunna innerskalen från de rostade nötterna. Du behöver inte vara väldigt noggrann. Hacka nötterna mycket grovt.

10. Rör ihop honungen med balsamvinägern och blanda med nöthacket. Smaka av med en gnutta salt.

11. Smaka av soppan med salt och peppar och servera med nöthacket.