Kräftsvansar med basilika-aïoli
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-05
20 minuter
(4 personer)
Det här behöver du
200 g kräftstjärtar i saltlake
4 ciabatta-bröd
blandad sallad
Basilika-aïolin:
1 stor mogen avokado
1 kruka basilika, cirka 20 stora blad
2 vitlöksklyftor
2 ägg, gulorna
1 dl olivolja
1,5 dl olja
1/2 citron
salt
peppar
Så här gör du
1. Ta fram äggen och oljan till aïolin/majonnäsen ur kylen. Det är lättast att lyckas om de håller rumstemperatur.
2. Pressa vitlöksklyftorna i en skål.
3. Kärna ur och skala avokadon. Mosa ner den i skålen.
4. Hacka basilikan grovt och lägg i skålen.
5. Rör ihop med 1 msk saft från citronen, äggulorna och lite salt.
6. Vispa i oljan – först droppvis sedan i större skvättar. Använd bara olivolja om den är mycket mild annars blir majonnäsen lite besk.
7. Smaka av med salt och pressad citron.
8. Skär sig majonnäsen så börja på nytt med en äggula och 1 msk varm citronsaft i en skål och vispa sedan droppvis i den skurna majon.
9. Blanda med kräftstjärtarna.
10. Dela bröden, bottna med sallad och klicka på kräft-aïolin.
Vego-varianten
Ersätt kräftstjärtarna med små kokta färskpotatisar när det är säsong eller kronärtskocksbottnar.
Tipset
Det går snabbare att göra majonnäsen/aïolin i en mixer. Kör allt utom oljan till smet. Häll sedan i oljan långsamt medan du kör i full fart. Fast det blir förstås mer disk.