Kräft- och kokossoppa
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-07
20 minuter
(4 personer)
Det här behöver du
Tärning eller fond till 8 dl fiskbuljong
8 dl kokosmjölk
2 tsk sambal oelek
2 msk pressad lime
4 tsk thailändsk fisksås
2 tsk farinsocker
400 g kräftstjärtar, helst de i saltlake (vikt med spad)
1/2 huvud kinakål
2 msk hackad basilika, helst thailändsk holy basil men vanlig kan duga
Så här gör du
1. Koka upp 8 dl vatten med buljongtärning eller fond, kokosmjölken, sambal oeleken, limen, fisksåsen och farinsockret. Puttra i 5 minuter.
2. Strimla kinakålen under tiden.
3. Lägg kålen och kräftstjärtarna (men inte spadet) i soppan och puttra på ytterligare 2 minuter. Smaka av med salt och kanske lite mer lime.
4. Strimla basilikan och strö över soppan innan du serverar.
Gott att dricka till
Spetsa ananasjuice med pressad lime och ös i isbitar så känns den inte söt och passar till mat.
Vego-varianten
Byt kräftstjärtarna mot sojakuddar och fisksåsen mot japansk soja.