Kräft- och kokossoppa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-07

20 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

Tärning eller fond till 8 dl fiskbuljong

8 dl kokosmjölk

2 tsk sambal oelek

2 msk pressad lime

4 tsk thailändsk fisksås

2 tsk farinsocker

400 g kräftstjärtar, helst de i saltlake (vikt med spad)

1/2 huvud kinakål

2 msk hackad basilika, helst thailändsk holy basil men vanlig kan duga

Så här gör du

1. Koka upp 8 dl vatten med buljongtärning eller fond, kokosmjölken, sambal oeleken, limen, fisksåsen och farinsockret. Puttra i 5 minuter.

2. Strimla kinakålen under tiden.

3. Lägg kålen och kräftstjärtarna (men inte spadet) i soppan och puttra på ytterligare 2 minuter. Smaka av med salt och kanske lite mer lime.

4. Strimla basilikan och strö över soppan innan du serverar.

Gott att dricka till

Spetsa ananasjuice med pressad lime och ös i isbitar så känns den inte söt och passar till mat.

Vego-varianten

Byt kräftstjärtarna mot sojakuddar och fisksåsen mot japansk soja.