– Självklart att min syster skulle vara med

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

Allt vanligare att fler än pappan är med vid förlossningar

När Camilla Hindersson födde lilla Astrid i juli, var både maken Johan och hennes syster Jenny Hermodsson med, precis som när storebror Melker kom tilll världen för tre år sen.

Haka på trenden – föd med släkt och vänner.

Camilla Hindersson, 30, födde dottern Astrid tillsammans med sin man och sin syster.

– För oss var det en självklarhet, säger hon.

Camillas syster Jenny Hermodsson, 33, var med på Melkers förlossning för tre år sedan.

Den 28 juli, när lillasyster Astrid kom till världen, fanns Jenny återigen i förlossningssalen, tillsammans med Camillas make Johan Hindersson.

– När man låg och trodde att man skulle dö lugnade hon oss båda och sa ”det här är normalt” och ”tänk på att andas”. Jenny var ett oerhört stöd för både Johan och mig, berättar Camilla.

Peppar och klappar

Jenny, som själv har tre söner på 13, 8 respektive 5 år, är minst lika nöjd.

– Det är en upplevelse, verkligen. Att vara med när värkarbetet startar, kroppen kämpar och bebisen kämpar. Man får ett helt annat perspektiv än när man själv ligger där och föder, säger Jenny.

Hon förklarar hur hon försökt att peppa, ge Camilla att dricka och klappa lite. Om det inte varit en fas där smärtan gjort att hon inte velat ha beröring, det vill säga.

– Det gäller att kolla av vad som behövs, råder Jenny.

”En liten trend”

Förlossningsavdelningarna för ingen statistik över anhöriga och inga vetenskapliga studier tycks ha gjorts i ämnet. Men på flera sjukhus i Sverige uppger barnmorskor att det finns en antydan till ökning av andelen kvinnor som vill ha fler än partnern med på förlossningen.

– Det kan nog vara en liten trend att man är mer öppen till att ha med sig andra, säger Liv Gretland, barnmorska på Universitetssjukhuset i Lund.

Enligt Liv Gretland kan förlossningen ibland bli till en stor familjefest. Andra gånger handlar det om att ha med en blivande mormor eller väninna som kvinnan känner sig trygg med.

– En del män tycker det är lite läskigt och då kan andra avlösa. Vissa kvinnor tycker det är trevligt när någon sitter och pratar, att kunna glida ut och in i samtalet under värkarna. Vi uppmuntrar anhöriga mest till att bara finnas där, säger hon.

Personal med tidsbrist

Anneli Vähäkangas, barnmorska på Gävle sjukhus:

– Det är inte ovanligt. Det kan vara mamma, svärmor, syster eller en väninna. Det vanligaste är att det är en utöver pappan. Man kan komma med mat, prata, massera och bara finnas till hands.

Extra stöd kan behövas eftersom sjukhuspersonalen tyvärr ofta har tidsbrist.

– Jag tycker ofta att förlossningar med flera anhöriga går väldigt bra, säger Anneli Vähäkangas.

Camillas syster Jenny rekommenderar att ta med fler än pappan på förlossningen.

– Ja, absolut. Ibland tror jag att pappan, som annars brukar kunna rädda och hjälpa, känner sig lite bortkommen och handfallen. Då kan det vara skönt att någon annan finns med.

Och trots att hon själv inte vill ha fler barn har inte systerns förlossning gjort henne avskräckt.

– Tvärtom. Man blir bara ännu mer fascinerad. Det enda är att man känner sig lite snuvad på att man själv inte får ta hem barnet. Man får passa på att njuta när man är där.

Följ ämnen i artikeln