”Du är så jävla ful, gå och dö”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-18

Ida Tallberger, 16, slog tillbaka mot sina e-mobbare

På nätet sprids kränkande bilder och filmer med ljusets hastighet.

När 16-åriga Ida upptäckte att någon lagt ut en taskig film om henne på Youtube hade redan 100 000 personer sett den. Hon är en av många som utsatts för e-mobbning.

Ida Tallberger från Sundsvall är som vilken 16-årig tjej som helst. Hon tycker om att rida och att sjunga.

Precis som andra ungdomar så är hon ute mycket på nätet. Det blir några timmar om dagen – hon chattar med kompisarna på msn eller bloggar och lägger ut bilder på Bilddagboken, en samlingsplats på nätet.

Fanns på Youtube-film

Det var ungefär ett år sedan det hände. Ida var i skolan när kompisarna kom och berättade för henne att hon var med i en film på Youtube, en sajt där användare kan ladda upp och titta på filmklipp. Hon lånade en dator på skolan och tittade.

Filmen fick Ida att må så dåligt att hon gick hem.

Den bestod av stillbilder på henne. Bilder hon själv hade lagt ut på sina egna hemsidor. Som någon nu hade kopierat och gjort ett bildspel av, där de också hade lagt till taskiga kommentarer.

– Det var bara en massa kränkande ord. ”Du är så jävla ful, gå och dö.” ”Du är så jävla äcklig”, berättar Ida.

Det var framför allt kommentarer om hennes utseende – att hon var äcklig och ful och sminkade sig fult. Att hon var en fjortis och en hora – ord som sedan kom tillbaka i olika former – gång på gång. Till det spelades en låt med texten ”Du är så ful, ful, ful, så jävla ful, ful, ful”.

– Först blev jag förbannad. Jag skolkade resten av dagen. När jag kom hem blev jag mer ledsen. Det var jobbigt att veta att alla kunde se filmen.

När Ida såg filmen på Youtube hade den redan legat på nätet i fyra månader. Över 100 000 personer hade sett den. Några hade också skrivit taskiga kommentarer om Ida i anslutning till filmen.

Ville glömma allt

Ida mådde så dåligt att hon inte klarade av att gå till skolan på flera dagar. Hon stod inte ut med tanken på att folk skulle peka på henne och fråga om filmen. Hon ville bara glömma alltihop.

Hon hade ingen aning vem som låg bakom filmen och förstod inte heller varför någon skulle vilja göra så. Det enda hon kunde tänka var att det måste vara någon som hon hade haft något otalt med tidigare. Men efter att kompisarna hade frågat runt på skolan så visade det sig att det var en två år yngre tjej som låg bakom filmen.

– Jag blev chockad för jag visste inte ens vem det var. Jag kände inte henne, hade aldrig pratat med henne. Jag förstod inte vad hon hade för anledning till att göra något sådant här, säger Ida.

Gick fram till mobbaren

Efter några dagar hemma bestämde hon sig för att ta tag i problemet.

– Jag letade rätt på henne på skolan, hon var i omklädningsrummet vid gympasalen. Jag var jättearg och skrek åt henne och frågade om det var hon som hade gjort filmen. Först nekade hon, men efter ett tag erkände hon och bröt ihop.

Tjejen ångrade sig och blev jätteledsen.

– Det visade sig att en kompis till henne störde sig på mig. Den kompisen hade sett bilderna jag lagt ut och tyckte att det skulle vara kul om någon fixade en film på mig.

Ida polisanmälde den två år yngre tjejen. Polisstationen låg nära skolan så hon gick dit en rast och visade filmen för poliserna.

– De tyckte också att det var för jävligt, säger hon.

Jobbigt att bli igenkänd

Det gav resultat. Efter ett par veckor försvann filmen med Ida från nätet, men tjejen som hade gjort den var inte straffmyndig, så för henne blev det inte så mycket mer än ett samtal med polisen.

I dag har Ida kommit över händelsen, även om hon tycker att det har varit jobbigt att bli igenkänd av folk som sett filmen på Youtube.

– Men det är klart att man är rädd att det ska hända igen. Det var inte kul. Men jag tror i alla fall inte att den tjejen skulle göra om det igen, säger hon.

”Gå till polisen”

Ida är långt ifrån ensam om att bli utsatt för e-mobbning. Enligt en undersökning har vart sjätte barn mellan 9 och 16 år utsatts för nätmobbning. Ida berättar om kompisar som också har varit med i liknande kränkande filmer på nätet. Hon har också flera kompisar som fått taskiga sms.

– Det kan stå ”Du är så jävla fjortis. Du är så äcklig”.

Hon tror att e-mobbning är vanligast hos tjejer i hennes ålder.

– Alla ska vara bäst och snyggast. De försöker trycka ner varandra. Försöker få med andra på att mobba ut olika personer på internet. Jag tror att de gör det utan att tänka sig för hur det verkligen känns.

Hon har framför allt ett tips till andra som utsätts för e-mobbning.

– Man ska inte vara rädd för att polisanmäla. Det var ju efter att jag gjorde det som filmen försvann från nätet.

Lätt att ge tillbaka

Även Petra Garefelt, Idas mamma, tyckte att Ida hanterade situationen bra.

– Det var helt rätt att anmäla. Det är så lätt att ge tillbaka i stället, men då blir det bara värre.

"Mörkertalet är jättestort"

Marie Svanerudh är redaktör på stiftelsen Friends, som jobbar mot mobbning.

Hon har skrivit ”Schysst på nätet”, en bok som hon hoppas ska få vuxna att få upp ögonen för e-mobbning.

Marie Svanerudh.

– E-mobbning är väldigt vanligt – mycket vanligare än vad vi tror. Och mörkertalet är jättestort. Det är många som inte vågar berätta att de blivit utsatta, säger Marie Svanerudh.

Hur skiljer sig e-mobbning från annan mobbning?

– Anonymiteten på internet gör att det blir lätt för den som e-mobbar att ta i för mycket. Språket blir tuffare och orden mer elaka än vad som kanske var tänkt. Dessutom är spridningen av bilder och texter så oerhört stor och så oerhört snabb på internet. Då blir konsekvenserna också väldigt stora.

Är det någon speciell åldersgrupp som är extra drabbad?

– Det är vanligast på högstadiet, men det existerar även hos yngre barn. Nätet och mobiltelefoner är stora sociala arenor för ungdomar. Och e-mobbning finns överallt där ungdomar umgås. E-mobbning är här för att stanna, det måste vi vuxna förstå.

Tjej under 20 – har du blivit sextrakasserad på
nätet?

Ludvig Forssblad