- Här är årets pepp och depp

Publicerad 2013-12-25

Wendela tar tempen på året som gått

Äntligen händer det - en kvinna kniper Nobelpriset i litteratur, fler länder tillåter homoäktenskap och föräldradagarna delas lika i större utsträckning.

Samtidigt härjar skolkaos och kvinnor fortsätter att objektifieras.

Och i vart och vart annat svenskt badrum görs såklart en "selfie."

Japp, 2013 har varit ett händelserikt år.

Vassegoda - Wendelaredaktionen radar upp sig, gör årets snyggaste "gruppselfie" och - ger sin syn på bäst och värst med 2013!

Sara Milstead, reporter:

Pepp:

Andelen pappor som tar ut föräldradagar ökar för 14 året i rad. Enligt Försäkringskassan innebär det att kvinnor och män tar ut lika mycket ledighet typ när solen slocknar, men tro mina ord - ett normskifte är på väg. Trendanalytikern Stefan Nilsson har satt ett vått finger i luften och spått framtiden: morgondagens pappa kommer att få stryk (eller återgå till singelstatus) om han inte både torkar spyor och tar ut pappadagar. Till och med min man, inbiten forskare, har börjat mumla om att jobba deltid. Vänner, nåt har hänt!

Depp:

Delningen av barnbidraget – ett slags jäkla fernissa av jämställdhet. Alltså, först lika löner och dito uppdelade föräldradagar, sedan delat barnbidrag. Enda konsekvensen av detta blir att barn till ensamstående, fattiga kvinnor kommer att få det ännu sämre.

Åsa Passanisi, reporter:

Åsa Passanisi.

Pepp:

Ett stort rungande hurra för Frankrike, Nya Zeeland, England, Wales och Uruguay, som sagt JA till samkönade äktenskap under 2013. Nu hoppas vi att ännu fler länder tar efter och slår ett slag för kärleken - hur den än ser ut. Rätten att få gifta sig med den man älskar borde vara helt självklar.

Depp:

Det pinsamma skolkaoset. Oh, här finns ju hur många diss som helst. Men okej, ett litet axplock: det fria skolvalet som under året inte visat sig vara så fritt, skolkoncerner som går i konkurs, skattepengar som flyttas till skatteparadis - och sist men inte minst det katastrofala PISA-resultatet. Skolminister Björklund får bottenbetyg, smisk på fingrarna och minst en timme i skamvrån.

Helena Utter, redaktör:

Helena Utter är redaktör för Wendela.

Pepp:

Vi har sett dem i flera år. Tack vare att Oxford Dictionaries Online plockade upp ordet det ändå selfiens år i år. Självporträttet taget med mobilen kännetecknas av smickrande vinkel och plutande mun. En ny undersökning från Nokia visar att andras selfies retar oss näst mest på sociala medier. Så vi kan nog hoppas på ett mindre egofixerat 2014 då vi slutar leva livet genom den där telefonen på armlängds avstånd. Fint!

Depp mest irriterande – enligt ovan nämnda studie - är matbilder. Skummande smoothies och pulled pork i skymningsljus på Facebook och Instagram. Vilket leder oss in på ett danskt nyord; gastrosexuell (eg gastroseksuel), alltså en person som är perverst intresserad av god mat. Ett riktigt i-landsproblem fångat i ett ord, i en tid då vi inte längre äter för att bli mätta.

Tove Björnlundh, onlineredaktör:

Tove Björnlundh.

Pepp:

För andra gången på 27 år har en kvinna utsetts till Årets sportjournalist. Ja, ni läste rätt: 2 av 27. Men det här är ingen diss. Lisa Edwinsson på DN (tidigare Sportbladet) fick årets pris för sin granskning av elitgymnastiken där hon avslöjade sektlika maktförhållanden. En kvinnlig journalist och en kvinnodominerad sport som båda förtjänar mer utrymme.

Depp:

Det här var, inte olikt andra år, året då kvinnor bedömdes för sitt utseende, och möjligen för sin sexuella läggning, i stället för sin prestation på planen. Damlandslaget i fotboll ”borde stå i köket” och ”ser ut som lebbor”, Wimbledonvinnaren Marion Bartoli ”kommer aldrig bli nån snygging” och i Tjeckien försöker man locka bandytittare genom en skönhetstävling. Va faan?!

Åsa Erlandson, kolumnist:

Åsa Erlandson.

Pepp:

2013 skrämde tre små bokstäver livet ur människor. Det lilla ordet hen skulle könsstympa barnen och döda sexlusten hos vuxna. Förväntningarna var enorma, i stället fick vi debatten som dog. För när journalister började smyga in hen i sina texter, i stället för otympliga ”han eller hon”, hände ingenting. Mer än att artiklarna blev lättare att läsa. Hen var årets positiva antiklimax.

Depp:

Det var krigsrubriker på löpsedlarna i månader. Experter som offentligt rök ihop. Varningar för mänskligt lidande. Vänner som sade upp kontakten med varandra. Vad var det som orsakade allt detta?

1.       Israel/Palestina-konflikten

2.       Kriget i Syrien

3.       Bombdåden vid Boston maraton.

Svar: Inget av dem, utan en bantningsmetod kallad 5:2 och som innebär att man äter lite mindre än vanligt.

Cecilia Gustavsson, bokredaktör:

Pepp:

Plötsligt händer det. En kvinnlig författare kniper Nobelpriset i litteratur. De är bara tretton stycken sedan 1901.

Kanadensiska Alice Munro är inte bara kvinna, jag har läst flera av hennes böcker (!) och hon är fantastiskt bra. ”Den samtida novellkonstens mästare" tycker Svenska Akademien, och jag kan bara hålla med.

Depp:

Otrohet, ångest, missbruk - och så klart framgångsrika karriärer. Många kända män har uppenbarligen ett trängande behov av att dela med sig av sina liv i självbiografier.

Till bekännelsegänget har vi i år räknat bland andra Björn Afzelius, Thomas Di Leva och Hasse "Kvinnaböske" Andersson. Jag börjar tröttna, gå gärna till en terapeut i stället.

Wendela.se

Följ ämnen i artikeln