Toppmodellen Kristina tog kokain i sex år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-08

Yogan räddade henne ur missbruket

”Mamma, hjälp! Jag har tagit kokain i sex år”.

Så löd nödsamtalet från toppmodellen Kristina Kumlin.

Svenskan som prytt flera Elle-omslag är i dag yogainstruktör och hjälper andra förändra sina liv.

Klockan 04.30 varje morgon, långt innan gryningsljuset väcker Stockholm, kliver den före detta toppmodellen Kristina Kumlin, 35, upp.

Efter en kall dusch klär hon sig i vita linnekläder och i tre timmar välkomnar hon en ny dag med meditation, yoga och mantran. I rummet intill sover hennes elvaårige son Theodor.

Så här fridfullt har hennes liv inte alltid varit. Det fanns en tid då soluppgången, efter långa kokainnätter i New York, fick ångesten att krypa i hennes ådror.

– Ibland kunde jag festa i två, tre dagar – i sträck. Sedan tog en kompis och jag taxi till JFK och flög till Miami. Jag sov i sex timmar på hotellet och sedan jobbade jag. På flygplanet hem ringde jag min dealer och gav instruktioner: ”Var där då och då, jag kommer hem”, säger Kristina Kumlin.

16 år – ensam i Paris

Kristina var tretton när hon blev upptäckt som modell. Som sextonåring flyttade hon till Paris – ensam.

Hennes mamma ville att hon skulle bo på Rue Balzac, en tvärgata till paradgatan Champs-Elysées, och inte med de andra modellerna i Paris motsvarighet till Tensta.

Kristina botade ensamheten med att äta kakor. Middag åt hon med playboys vars dagliga föda var nyanlända modeller.

Tröstätandet och åren som basketspelare gjorde att hon vid en plåtning för modemagasinet Madame Figaro inte fick på sig byxorna. Kristina insåg att för att få stanna kvar i Frankrike var hon tvungen att gå ner i vikt.

Hennes första agentur ville göra henne till en mörkhårig Claudia Schiffer, men stal hennes pengar, så hon bytte.

Hennes andra var inte bättre den – modellmamman gav Kristina amfetamin för att eliminera den unga flickans hunger.

Bytte kakor mot kokain

 Men det var en manlig modell som introducerade henne till kokain.

– Min första reaktion var: ”Nu går jag hem. Jag vill inte leka mer”. Men så sa han ”prova, prova”.

Hon ersatte kakätande med kokainsnortande.

– Det var jättehärligt att inte vara hungrig.

När hon var 18 blev hon ihop med Den Stora Popstjärnan, vi kallar honom så eftersom Kristina vill dölja hans identitet. När förhållandet tog slut efter ett år flyttade Kristina till New York i ett försök att glömma honom.

Där blev hon en av modemagasinet Elles favoritflickor och gjorde bland annat jobb för Maybelline, Cartier, Mercedes och Bulgari.

Kristina berättar att hon tog kokain för att orka med det ytliga modefolket och för att få energi och kompisar. Knarkandet blev en lek för att testa hur länge hon kunde vara vaken – och i USA:s modehuvudstad är det lika enkelt att beställa droger som att få en pizza hemkörd.

Sedan hände det Kristina kallar ”det hemska”.

21 år gammal blev hon ihop med en 38-årig psykiatriker.

– Jag tog kokain bakom hans rygg och han insåg att jag var väldigt olycklig så han gav mig Prozac. Han sa att det är något i mig som aldrig kan bli lyckligt. Jag litade på honom och tog pillrena, men jag blev bara hög och stirrig.

Lurad på pengarna

Kristina hade en tvåa vid Union Square på Manhattan. När hon återvände efter en längre utlandsvistelse möttes hon av beskedet att hyran inte blivit betald på tre månader. Mannen som förvaltade hennes pengar hade struntat i att betala hennes räkningar.

– Samma dag fick jag reda på att han också hade stulit allt jag tjänat.

Från att ha haft en lägenhet i Paris och en i New York var hon både pank och bostadslös.

– Jag hade lite pengar kvar i Frankrike så samma dag tog jag Zowie, min yorkshireterrier, under armen och köpte en flygbiljett till Paris.

Som om detta inte var nog gjorde hennes pojkvän slut samma dag. Han sa att han inte orkade med henne längre.

Tillbaka i Paris dubblade hon sin dos av Prozac.

Åt knappt någonting

Hon fortsatte arbeta som om de naturliga resurserna inte kunde ta slut. Under en månad gjorde hon 32 flygresor. Hon blev farligt smal eftersom hon tränade tre timmar om dagen, knappt åt, tog kokain och prozac.

I vardagsrumssoffan i lägenheten på Rue de Rivoli växte paranoian.

– Det var då mamma ringde och jag sa: ”Mamma, jag behöver hjälp. Jag har tagit kokain i sex år”.

Kristinas pappa hämtade hem henne till Sverige och hennes mamma tog henne till en avgiftningsklinik i Stockholm.

– Jag gick till rökrummet och försökte spela cool. Där satt prostituerade från Malmskillnadsgatan på metadon och de ropade rakt ut: ”Mä, det där är ju Lätta-tjejen!” Jag hade gjort en reklamfilm för Lätta som tydligen blivit lite känd.

Efter en vecka på kliniken hamnade hon på ett behandlingshem. Från att ha varit stammis på nattklubbar i New York, Milano och Paris blev hon en återkommande gäst på Anonyma narkomaners möten.

En av hennes nyfunna vänner föreslog att de skulle prova kundaliniyoga. Kristina, som aldrig hade hört talas om yoga, gjorde eldandningen – och var fast.

– Efter en dag kände jag ”wow, jag mår bra, det här vill jag ha mer av”. Jag kände att jag hade kommit hem. Jag hade fått kontakt med mig själv och min själ.

Varje morgon, eftermiddag och kväll gjorde hon yoga. Efter tre veckor återvände hon till sitt modelliv i Paris, men nu hade yogan dödat suget efter droger.

Kundaliniyoga är den starkaste formen av yoga. Från att ha varit dold för västerlänningar i tusentals år är kundaliniyoga, modern av all yoga, sedan 40 år en källa till inre frid för tusentals människor.

Även på det privata planet redde det upp sig. På en teaterkurs blev hon kär i sin kurskamrat Julien Bizot och sju månader senare var hon gravid.

– Det gick snabbt, men min son är en ängel som har lärt mig att bli vuxen.

Fastnade för yoga

 När Theodor var sju år flyttade mor och son till New York. Dels ville hon lära sig allt om yoga, dels ville hon återvända till staden som hon tvingats fly ifrån under dramatiska former, för att kunna lämna den på rätt sätt.

Hon provade allt från tai chi till reiki, men återvände alltid till kundaliniyoga.

– Jag får ett inre leende av den.

Det är som att stå på en fyra meter lång stege och titta ner på sitt eget liv. Man får distans. Kundaliniyogan har gjort mig ett med mig själv.

För ett år sedan flyttade hon till Sverige för att Theodor ska bli svensk, men också för att kundaliniyogan inte går att kombinera med polissirener och 18 miljoner människor inpå knuten.

Otåligheten är borta

Kristina märker att kundaliniyogan får henne att må bättre på alla sätt och tar två exempel ur sin vardag.

När hon förr stod i kö trampade hon otåligt och försökte tränga sig i hopp om att komma först. Nu står hon där likt en indisk ko och använder tiden till att andas.

När hon ska flyga stressar hon inte igenom säkerhetskontrollen 45 minuter före avgång för att hon inte vill sitta ensam med sig själv. Nu tycker hon att ”det är skönt att sitta och bara sitta”.

Hon har märkt att yogan gör henne gladare, ger henne mer energi – och får henne att äta nyttigare. Hennes matberoende är borta.

Hjälper andra att må bättre

I dag arbetar hon som yogainstruktör och meditationslärare och får människor att sova bättre och stressa mindre.

Hon berättar om Malin som i sex år aldrig sovit mer än tre timmar i sträck. Efter en kväll av Kristinas yoga och healing sov Malin åtta timmar i ett svep.

Samma Malin sover i dag som ett helt naturreservat – två dagliga yogaövningar gör susen.

I framtiden vill Kristina öppna yogacenter på internet och utomlands, helst på en ö i tropikerna. Hon ska lansera en linje med yogakläder och släppa en tränings-dvd så att fler kan lära sig att läka sig själva.

– Jag har gått igenom depressioner, bulimi, missbruk. Sensmoralen av min historia är att om du känner att ditt liv är ohanterligt så finns det alltid ett skäl. När du kommer ur det kommer du vara en starkare, bättre människa för då har du lärt dig något.

– Då hade jag fortfarande varit kvar i min negativa spiral.