Dagisbarn kollas med GPS

Uppdaterad 2011-10-10 | Publicerad 2011-09-21

Pernilla Rundqvist, förskolelärare på Humlan i Borlänge, håller koll på barnen med radio-sändare. Ett system som tillhandahålls av Momenta och inte ska förväxlas med GPS. Systemet utvecklas med barnens integritet och säkerhet i fokus.

Framtiden är redan här.

Dagisbarnen utrustade med GPS kan glömma att leka kurragömma med förskolläraren i skogen.

– Det här systemet får inte ersättar något annat. Antalet pedagoger, barnantalet eller säkerhetstänkande måste fortsätta vara det samma, säger Karin Werholt, föreståndare på Kronprinsens förskola AB i Malmö.

Blir lättare att spåra.

GPS finns överallt i vår vardag och vi hittar ständigt nya användningsområden. Förskollärarna har upptäckt att det går att utrusta barnen med sändare och via mobiltelefonen varnas när ett barn försvinner oroande långt bort.

Kronprinsens förskola i Malmö ska testa ett nytt system i oktober. Barnen får en GPS-sändare på reflexvästen och pedagogerna kan följa dem på en karta i mobilen.

– Det här systemet ska inte ersätta personalen utan vara ett komplement om det otänkbara inträffar att ett barn kommer bort, säger Henrik Hoff på företaget Purple Scout, som håller på att utveckla GPS-systemet som ska testas förskolan.

Karin Werholt, föreståndare på den privata förskolan som ligger i det höghuset Kronprinsen i centrala Malmö, säger att hon bara har mött positiva reaktioner från föräldrarna.

"Intressant att prova"

Hon berättar att idag är barnen i Bokskogen på utflykt – utan sökbar utrustning. I oktober kommer de springa runt med sändare på reflexvästarna i närliggande Slottsparken, Ribersborg eller Pildammsparken.

–  Vi hade hört talas om det innan och tänkte att det kunde vara intressant att prova på. Det kan vara komplement till exempel när man är ute i skogen och vill att barnen ska utforska och springa väldigt fritt. Nu står man och räknar och samlar ihop barnen ifall någon saknar. Då kan man istället med den här basenheten se om ett barn sitter bakom en buske, förklarar Karin Werholt.

Kan visa fel

Henrik Hoff som är projektledare på Purple Scout medger att det finns en risk att den nya tekniken fallerar ibland. Det kan vara dålig täckning i skogen och både stora träd och tjocka moln kan göra att sändarna inte fungerar.

– Om enheterna slutar rapporterar helt och hållet säger den till. Men det ska ganska mycket till för att det ska hända. Det som däremot kan hända är att noggrannheten försämras och det vet man inte riktigt, säger han.

Henrik Hoff framhåller att företaget utvecklar ett hjälpmedel som kan vara till nytta om ett barn kommer bort. Den mobilapplikation som Kronprinsen ska testa är ännu inte klar.

Bör inte förskoleläraren få en varning från systemet om positioneringen försämras?

– Det här systemet ska inte ersätta uppmärksamheten utan är snarare vara ett hjälpmedel för att öka tryggheten om ett barn tappas bort eller glöms bort. Om det är en noggrannhet på 20 meter istället för fem meter så ser man ändå åt vilket håll barnet gått.

Borlängebarn har redan sändare

Östermalmsgårdens förskola i Borlänge har två års erfarenhet av att hålla koll på barnen med radiosändare. De fjorton barnen på deras mobila förskoleavdelning, som varje dag i ur och skur tar bussen ut i naturen, har just västar med sändare:

– Föräldrarna ser det som en säkerhet. Det har bara upplevts positivt, säger Monica Blank-Hedqvist, rektor på Östermalmsgårdens förskola.

"Signalerna blir starkare"

Det händer att sökaren larmar när barnen rört sig i utkanten av zonen på 120 meter. Under de två år som västarna har använts har det däremot aldrig hänt att ett barn kommit bort så att personalen behövt testa systemet i skarpt läge.

– Då skruvar vi på antennen på vår enheten. Därefter kan vi söka och veta vilket vädersträck de har gått åt. Då hör och ser man när signalerna blir starkare, säger Pernilla Rundqvist som är barnskötare.