”Fick smärtor i bröstet”

Publicerad 2013-03-05

Birgitta Ohlsson.

En av många kvinnor i chefsposition som vet hur det är att arbeta under stress är politikern Birgitta Ohlsson.

Folkpartisten och EU-ministern berättar att hon fick en riktig väckarklocka för några år sedan.

– Jag stressade så mycket att jag fick smärtor i bröstet, säger hon till Aftonbladet.

Birgitta Ohlsson är van vid att känna stress. Livet som EU-minister är inte alltid lätt, särskilt inte i kombination med småbarn.

– Politiken stänger inte ner vid fem varje dag och som minister är du tillgänglig semestrar, helger och kvällar. För mig och andra som brinner för sina arbetsuppgifter är det viktigt att ändå kunna sovra, försöka delegera och planera väl, säger hon.

Trots pussel, planering och rutin händer det att det blir för mycket.

– Jag fick en personlig läxa för några år sedan då jag stressade och fick smärtor i bröstet. Det var en viktig väckarklocka. Sedan dess har jag blivit bättre på att vägra vara en duktig flicka i ur och skur, säger Birgitta Ohlsson.

”Lätt att varva ner”

Under de 15 år som har gått sedan Birgitta Ohlsson var nyutexaminerad som 22-åring, har hon inte en enda gång haft mer än fyra veckors semester. Men hur klarar man ett så hektiskt liv i längden?

– Jag jobbar mycket, men har samtidigt oerhört lätt för att varva ner. Det är en vana efter alla år. Sedan jag blev mamma har jag blivit en mästare på effektiv planering för att hinna hämta och lämna på förskolan. Men visst stressar jag ibland för att hinna. Och jobbdatorn är oftast med hem, säger hon.

Varför tror du att kvinnliga chefer stressar mer än män?

– Kvinnor dubbelarbetar ofta och tar fortfarande huvudansvaret för barn, VAB, familj och hushåll. Vi behöver inte vara Marie Curie för att inse att det faktum att kvinnor i Sverige tog ut 76 procent av föräldraledighetsdagarna och männen 24 procent året 2011, påverkar både stress, karriär och sätter tidigt ojämställda mönster för livet.

Vad kan man göra för att bryta mönstret?

– Jämställdhet på arbetsmarknaden börjar ofta i familjen. Politiken kan göra en del. Öronmärk fler pappamånader, satsa på RUT-avdrag och god kvalitet i förskolan. Men det svåraste är att ändra attityder. Det är lika viktigt att ha en jämställd partner som en medveten chef för kvinnor som gör karriär.