”Är lätt att glömma hur jobbigt det var”

Uppdaterad 2014-01-20 | Publicerad 2014-01-17

Efter helgerna - nu är det tomt i många plånböcker

Julklapparna är öppnade, nyårsskumpan urdrucken och den härliga nystarten är här.

Eller inte. Januari är årets fattigaste månad.

– Först inför du köpstopp – sen ser du över sitt sparande, tipsar privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Ingela Gabrielsson.

År efter år upplever vi det, ändå gör vi sällan något åt det. I januari kommer alltid det stora svarta hålet i plånboken och det ledsna kontoutdraget.

– December är en dyr månad. Utöver jul och nyår är det många avslutningar och andra fester som kostar pengar, säger Nordeas privat- och familjeekonom Ingela Gabrielsson.

Många extrautgifter

Att de flesta får januarilönen före jul gör även gapet extra stort.

– Januari är också fylld av utgifter utöver det vanliga, terminsavgifter för aktiviteter, ny utrustning för skidresan eller skolgympan.

I julas lånade 27 procent av svenskarna pengar för att ha råd med klapparna. Och nu oroar sig var tredje för att kunna betala tillbaka skulderna, visar en undersökning av Advisa.

”Fattigmånaden” dyker upp varje år. Lär vi oss aldrig?

– Det är lätt att glömma hur jobbigt det var förra året. Ett tips är att spara till specifika saker, som semester eller julen – då blir sparandet mer konkret och pengarna finns där när de ska användas. Tänk även på att sätta undan en slant så fort lönen kommer in, inte när det mesta är borta, säger Ingela Gabrielsson och fortsätter:

– Gör små förändringar under året – det är viktigt att hitta sina läckor.

Som en klyftig person en gång sa så är det lätt att vara efterklok. Men om jag inte tänkt efter före, vad gör jag då när pengarna tar slut?

– Då blir det köpstopp, lägg inte ut pengar på det som inte är absolut nödvändigt. Det kan vara bra att inventera, se vad som finns hemma och ät ur frysen.