Här är landet som är bäst för kvinnor

Publicerad 2013-10-25

Sverige tar återigen fjärdeplatsen på listan över världens mest jämställda länder

Bäst på jämställdhet I Reykjavik lever kvinnorna gott.

Island är världens mest jämställda land. Det slår World Economic Forum fast som för femte året i rad rankar det nordiska landet på första plats.

– Island har den mest jämställda föräldraförsäkringen och det spelar naturligtvis stor roll, säger Christina Berqvist, professor vid Uppsala universitet.

Christina Bergqvist, professor i statskunskap.

World Economic Forum (WEF) har mätt jämställdheten i världen sedan 2006 inom områdena ekonomi, utbildning, hälsa och politik. Sverige toppade listan 2007 men har sedan 2009 dalat ner till en fjärdeplats. Istället har Island intagit topp positionen och behållt den fem år i rad.

Tredelad föräldraförsäkring

En av anledningarna till att Island rankas som det mest jämställda landet i världen beror enligt Christina Berqvist, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, på deras föräldraförsäkringsystem. 

– Där är föräldraförsäkringen tredelad vilket lett till att papporna tar ut 30 procent av föräldraledigheten.

Hon skulle gärna se ett politiskt beslut som skulle göra att även svenska män tog ut fler pappadagar.

– Vi i Sverige behöver individualisera föräldraförsäkringen där staten reglerar att den är rättvist knuten till varje förälder. I dag ska varje par göra upp om vem som ska vara hemma vilket i praktiken innebär att många kvinnor tvingas arbeta deltid för att ta hand om hem och barn, säger hon.

Hon menar att detta bidrar till att kvinnor tjänar sämre och har färre möjligheter att göra karriär på jobbet. I förlängningen leder det också till sämre pensioner.

”Män väljer andra män”

Hennes resonemang får stöd i WEF:s rapport som anser att den nordiska familjepolitiken spelar stor roll för att jämställdheten nått upp till 80 procent i Island, Finland, Norge och Sverige. Enligt rapporten är familjepolitiken en förutsättning och förklaring till att de nordiska länderna har en jämförelsevis hög andel kvinnliga chefer. Men enligt Christina Bergqvist är det fortfarande en bra bit kvar tills vi i Sverige nått total jämställdhet inom detta område.

– Det finns fortfarande en kultur inom organisationer och företag där män på höga positioner väljer att anställa andra män av den enkla anledningen att vi som människor gärna väljer en person som är så lik oss själv som möjligt, säger hon.

Danmark får plats åtta

Sverige har, med våra 44,7 procent, en av de högsta andelarna kvinnor i riksdag och regering i hela världen. Resultatet kopplas ihop med att vi tillsammans med de andra nordiska länderna var tidiga med att inför kvinnlig rösträtt, vilket i Sverige skedde 1919. Trots detta har Sverige fortfarande inte haft någon kvinnlig statsminister, vilket vi är helt ensamma om i Norden. Danmark, som rankas som det åttonde mest jämställda landet i världen, fick sin första kvinnliga statsminister 2011 med den socialdemokratiska Helle Thorning-Schmidt. Att Danmark trots sin minister hamnar så långt under övriga nordiska länder tror Christina Bergqvist beror på flera faktorer.

– Vi har i Sverige diskuterat jämställdhet på ett mycket mer radikalt sätt än i Danmark och dessutom tog danskarna bort sin öronmärkta månad i föräldraförsäkringen 2002, säger hon.

Här är de bäst på jämställdhet:

Bäst!

1. Island
2. Finland
3. Norge
4. Sverige
5. Filipinerna
6. Irland
7. Nya Zeeland
8. Danmark
9. Schweiz
10. Nicaragua

... och här är det sämst:
127. Saudiarabien
128. Mali
129. Marocko
130. Iran
131. Elfenbenskusten
132. Mauritius
133. Syrien
134. Tchad
135. Pakistan
136. Jemen

Källa: World Economic Forum.

Följ ämnen i artikeln