”Mamma, jag hade en mardröm”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-19

Så hjälper du ditt barn att göra nätterna lugna

Hur tröstar man ett barn som nästan blivit uppätet av ett monster?

Här förklarar experten hur du bäst hanterar ditt barns mardrömmar.

Din sons skrik skär genom mörker och husväggar. Du tänder lampan. Han har sparkat av sig täcket och är varm om pannan. Han har fått besök av John Blunds onda tvillingbror.

– Såja älskling, det var bara en dröm, säger du.

– Jag vill sova i er säng, säger han.

Borde ha 15-årsgräns

Inte en helt orimlig begäran. Långfilmerna som visas i svenska barns huvuden vid midnatt borde ha 15-årsgräns – i drömmen jagas treåringen av tjuvar, femåringen går vilse på dagis och nioåringen får se sina föräldrar bli krossade av en Transformer.

– Alla barn drömmer mardrömmar av och till, säger Hans Smedje, som är trebarnspappa och barnpsykiater vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det finns svåra saker här i livet och en del av dem spelas upp i drömmar. Det barnet är rädd för på dagen drömmer det om på natten.

Problem i skolan

Det som utlöser mardrömmen är påfrestningar – en skrämmande film eller problem i skolan.

– Vi människor är utsatta för faror. Att ha ett fungerande alarmsystem är en förutsättning för överlevnad. En teori är att mardrömmar tränar oss att känna igen farosituationer.

– Fundera på om det finns en orsak till att ditt barn är stressat. Det kan vara att familjen har flyttat eller att barnet känner sig övergivet för att de har fått ett syskon. Men det kan också vara något hälsoproblem, till exempel allergi eller stora halsmandlar som gör det svårt att andas.

Ge alternativa slut

Han råder föräldrar att prata med andra föräldrar eller att ta kontakt med barnavårdscentralen för att utbyta erfarenheter.

– Om barnet sover regelbundet, rör på sig och inte lever i en kaotisk tillvaro så minskar risken att besväras av mardrömmar.

Om barnet inte vill lägga sig för att de är rädda för mardrömmar – ge drömmen ett alternativt slut, tipsar Hans Smedje. Om häxan jagade barnet i originaldrömmen, kan mamma och pappa jaga bort häxan i uppföljaren.

Så gör du om ditt barn vaknar ur en mardröm

Barnpsykiatern Hans Smedjes bästa tips:

● Försäkra barnet om att ”det var bara en dröm”.

Trösta lagom och låt barnet beskriva sin rädsla, men ge inte drömmen för stor uppmärksamhet.

● Gör en avledningsmanöver.

Alfons Åberg var rädd för spöken och sa: ”Stick stygga spöke för du finns inte”. Ett annat sätt är att säga ”jag drömmer också otäckt ibland och då är det skönt att vakna”.

● Låt barnet mysa med en nalle eller filt.

Barn överför den trygghet de känner för föräldern till mjukisdjuret.

● Tänd en svag nattlampa.

Att inte ha en lampa provocerar bara ett mörkrätt barn i onödan.

● Lämna sovrumsdörren öppen.

Det ger barnet upplevelsen att det finns vuxna i närheten. Kom överens med barnet om att titta till det med jämna mellanrum. Det hjälper barn med separationsoro.

Följ ämnen i artikeln