Gener, livsstil - eller både och?

Uppdaterad 2015-03-17 | Publicerad 2015-03-16

Ny forskning ska ge svar på hur vi lever längre

Motion, fasta, kärlek eller en slurk ur ungdomens källa.

Många är myterna kring nyckeln till ett långt och friskt liv.

Eller – är det bara genvägen som gäller?

Drömmen om ett långt och friskt liv lever. Och det gör vi med, allt längre. Frågan är bara om det är vad vi gör eller vad vi är som är hemligheten.

För tänk om det varken är gener eller levnadsvanor som ensamma avgör vår livslängd – kanske handlar det om att anpassa det senare utifrån egna förutsättningar?

Generna som styr?

Det är hypotesen bakom ny forskning som Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap med inriktning mot genetik, bedriver vid högskolan i Borås och Skövde. Sedan tidigare är nämligen konstaterat att många riktigt gamla människor, så kallade centenerianer, personer med över hundra år på nacken, bär på genetiska förutsättningar för ett långt liv med låg sjuklighet. Många av dem har särskilda genförändringar som man också funnit hos djur som blir mycket gamla.

– Ett exempel är en liten rundmask, hos vilken man funnit en enda sådan genvariant som gör att just den masken, C. elegans, blir nära dubbelt så gammal som andra rundmaskar. Men det är mycket få människor och maskar som spontant blir både pigga och gamla, så vi vill i stället undersöka hur människor utan dessa speciella förutsättningar håller sig friska på äldre dar, säger Fredrik Ståhl.

Frågor om livsstil matchas i hans forskning med data om genetisk bakgrund. Om ett år väntas de första resultaten, på sikt som ett facit för hur man bör leva utifrån just sitt genetiska arv.

Därtill finns ytterligare aspekter att begrunda för den levnadsglade. Redan på 30-talet fann man att om man drog ner kaloriintaget för råttor med 30 procent så levde de 1,5 gånger så länge som andra råttor - och höll hälsan. Försöket har upprepats på andra arter med samma resultat.

Fasta renar kroppen

– Under fasta börjar cellerna utnyttja svårnedbrytbara produkter som bränsle, vilket får bieffekten att de rensas från mycket ”skräp”. Periodisk fasta skulle alltså kunna leda till ett längre liv, förutsatt att man gör det i högre ålder, säger Fredrik Ståhl.

• Vilka är då dina generella råd för att få leva frisk så länge som möjligt?

– Måttlig motion är mycket viktigt, men även sociala sammanhang och kanske ett minskat sockerintag. Resultaten av vår forskning får jag helt enkelt återkomma med.

Följ ämnen i artikeln