Oops, vad sa du nu?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-22

Fem av tio föräldrar ångrar hoten och bestraffningarna mot barnen.

Varför kan inte ungen sluta tjata!?

Till slut brister det. Du säger det du aldrig trodde att du skulle säga.

Och ångrar dig.

Men det är helt okej att bli riktigt förbannad.

- Ibland vill man ta barnet och slänga det i väggen av ilska. Det ingår i föräldraskapet att bli förbannad, säger barn- och föräldrapsykologen och fyrabarnsmamman Malin Alfvén.

Bråken handlar om kärlek

- Självklart ska man inte göra handling av sådana tankar, men känslorna är inte förbjudna. Snarare tvärtom, förträng dem inte utan prata gärna om dem med en vän eller din partner. De kommer säkert att känna igen sig. En urspårning hör ofta ihop med stress, en jobbig dag eller för mycket på att-göra-listan.

- Just sådana dagar tycks 3-åringen ställa till med ett helvete och tröttheten gör att allt går över styr.

Men ett bråk handlar också om kärlek.

- Vi älskar våra barn och vill att de ska vara fina och snälla, när de inte är det blir vi besvikna och upprörda. Barnen är medvetna om att de kan tänja på gränserna just för att vi älskar dem och vet att vi inte gör dem illa. Varken vi eller de skulle bete sig likadant mot människor vi inte känner.

Att tappa tålamodet är heller inte hela världen. Det vore snarare omänskligt om det aldrig hände, enligt Malin Alfvén.

- Självklart går vi över gränsen någon gång och då kan det hända att man tar i för hårt eller skriker för högt åt barnen. Sedan drabbas vi av fruktansvärt dåligt samvete och säger förlåt.

- Förr i tiden sa man aldrig förlåt och förklarade sig aldrig heller, det var ofta det som gjorde att barnen for illa. I dag vet man bättre och föräldrar är faktiskt över lag helt fantastiska på att uppfostra sina barn på rätt sätt.



4 föräldrar avslöjar sina hot…och barnpsykologen Malin Alfvén kommenterar

”Hon var jobbig så jag hällde mjölk över henne”

Eva, 51 år: – En gång hällde jag ett glas mjölk över min dotter. Hon var jobbig och blev då tyst. Inget som jag direkt ångrar.

experten: – Sådana här engångs­incidenter som inte är så allvarliga blir ofta till roliga familjehistorier efteråt.

”Jag skriker åt dem jämt”

34-årig tvåbarnsmamma: – Vem har inte skrikit åt sina barn? Jag gör det, nästintill dagligen. Inget jag är stolt över, men så är det.

– Jag försöker undvika mutor, men hotar ibland med indraget Bolibompa. Att ha barn är en ständig konflikt. De är inte ”värre” än några andra barn, men inte bättre heller!

Experten: – Precis så är det att vara förälder!

”De bråkade om fjärrkontrollen – vi införde förbud”

Erika, 41 år: – Vi införde totalt tv-förbud i två veckor när barnen hela tiden bråkade om fjärrkontrollen. Funkade! Nu behöver vi bara knysta: ”tv-förbud” för att de ska bli snälla som lamm.

Experten: – Jättebra, en enkel och direkt koppling till det saken berör – teven.

”Jag tog ett fast tag i örat”

34-årig mamma: – Jag har använt en onödigt hård ton, gap, skrik och svordomar och tagit ett fast tag i örat. Jag får dåligt samvete varje gång. Gränserna testas dagligen. Tålamodet och orken tar ibland tvärslut.

Experten: – Ett fast tag i örat känns inte bra. Det är mindre kränkande för ett barn om man hukar sig ner till barnets nivå och tar tag i armarna, tittar barnet i ögonen när man pratar med det.

Följ ämnen i artikeln