”Nyfikenhet ger dig ett långt liv”

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2015-03-16

Dagny Carlsson, började på datakurs vid 99 års ålder

Dagny Carlsson har snart 103 år på nacken och en blogg som närmar sig en miljon besök.

– Det trodde jag aldrig när jag var 99 och började på datakurs, säger hon.

Dagny Carlsson hör lite dåligt, klargör hon och knackar glatt med fingertoppen på en diskret hörapparat, men i övrigt känner hon sig piggare än någonsin. Och det är precis vad hon utstrålar, när hon tar emot i den stora 60-tals­lägenheten i Solna som varit hennes hem i över 33 år.

Här levde Dagny med maken Harry, som hann fylla 91 innan han gick bort 2004. Nu bor hon här själv, ”hon får ju plats” säger hon när hon visar runt från kök till salong och vidare till datorrummet.

En röst för äldre

– Här sitter jag flera timmar om dagen. Jag skriver ju så mycket! Det finns så mycket att lyfta fram. Jag vill gärna vara en röst för de äldre som annars inte har så lätt att göra sig hörda, berättar hon.

Samhällsklimatet är så mycket hårdare nu, förr brydde människor sig mer om varandra. Nu går folk över lik för att få som de vill. Men det är bra om det ändå leder till att folk säger ifrån, på det sättet är det bra, man är uppkäftigare i dag, man accepterar inte orättvisor.

Det är just vad hon uppskattar med nya tiders teknik, möjligheten för alla och en var att nå ut och vara med och debattera. Men även på andra sätt har utvecklingen gått till det bättre, säger hon medan hon förser oss med påtår i blommigt porslin - levnadsstandard, villkor, möjligheter...

• Vad är då det bästa med att vara 102?

– Man har ju varit med om massor, och fått massor av minnen. Tänk, jag har levt genom två världskrig. Men det är inte särskilt härligt just att vara gammal. Jag skulle hellre vara 52 än 102, nu vet man ju inte hur lång tid man har kvar. Men om jag lever till min 103-årsdag i maj då ska jag festa i alla fall! Jag tycker man får fira som när man var barn, det är lika stort att fylla 103 som 3.

• Verkligen! Finns det någon nyckel till ett så långt liv?

– Nej jag tror inte det finns någon nyckel… Eller, jo, bra gener. Och nyfikenhet, man blir gammal när man slutar vara nyfiken, och så får man ju inte lära sig något nytt. Så bloggandet blir inte det sista nya jag tar mig an, om jag får bestämma. Det finns ju Instagram och allt som kommer nu.

• Som att ta selfies, till exempel?

– Javisst, men då måste jag leta fram paddan. Eller förresten, vi kan väl ta en med din mobil i stället, så kan du skicka den till min hotmail?

Gener, livsstil - eller både och?

Motion, fasta, kärlek eller en slurk ur ungdomens källa.

Många är myterna kring nyckeln till ett långt och friskt liv.

Eller – är det bara genvägen som gäller?

Drömmen om ett långt och friskt liv lever. Och det gör vi med, allt längre. Frågan är bara om det är vad vi gör eller vad vi är som är hemligheten.

För tänk om det varken är gener eller levnadsvanor som ensamma avgör vår livslängd – kanske handlar det om att anpassa det senare utifrån egna förutsättningar?

Generna som styr?

Det är hypotesen bakom ny forskning som Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap med inriktning mot genetik, bedriver vid högskolan i Borås och Skövde. Sedan tidigare är nämligen konstaterat att många riktigt gamla människor, så kallade centenerianer, personer med över hundra år på nacken, bär på genetiska förutsättningar för ett långt liv med låg sjuklighet. Många av dem har särskilda genförändringar som man också funnit hos djur som blir mycket gamla.

– Ett exempel är en liten rundmask, hos vilken man funnit en enda sådan genvariant som gör att just den masken, C. elegans, blir nära dubbelt så gammal som andra rundmaskar.

Längre liv med färre kalorier

Men det är mycket få människor och maskar som spontant blir både pigga och gamla, så vi vill i stället undersöka hur människor utan dessa speciella förutsättningar håller sig friska på äldre dar, säger Fredrik Ståhl.

Frågor om livsstil matchas i hans forskning med data om genetisk bakgrund. Om ett år väntas de första resultaten, på sikt som ett facit för hur man bör leva utifrån just sitt genetiska arv.

Därtill finns ytterligare aspekter att begrunda för den levnadsglade. Redan på 30-talet fann man att om man drog ner kaloriintaget för råttor med 30 procent så levde de 1,5 gånger så länge som andra råttor - och höll hälsan. Försöket har upprepats på andra arter med samma resultat.

Fasta renar kroppen

– Under fasta börjar cellerna utnyttja svårnedbrytbara produkter som bränsle, vilket får bieffekten att de rensas från mycket ”skräp”. Periodisk fasta skulle alltså kunna leda till ett längre liv, förutsatt att man gör det i högre ålder, säger Fredrik Ståhl.

• Vilka är då dina generella råd för att få leva frisk så länge som möjligt?

– Måttlig motion är mycket viktigt, men även sociala sammanhang och kanske ett minskat sockerintag. Resultaten av vår forskning får jag helt enkelt återkomma med.

Är det sant att man lever längre om man...

… tränar mycket?

– NJA  Men måttlig fysisk aktivitet är definitivt mycket bra. Muskelträning är särskilt bra för äldre.

… tar ett glas rödvin om dagen?

– JA, NEJ OCH NJA Rödvin innehåller ett ämne kallat resveratrol som kraftigt förlänger livet på många olika djur (så - ja). Verksamma mängder motsvarar dock ca 100 glas vin per dag (så - nej). Huruvida ett måttligt alkoholintag i övrigt är hälsosamt eller ej är för närvarande en om­debatterad fråga (så nja).

… hjärngympar och minnes­tränar?

– JA Många data ­tyder på att ett aktivt ­mentalt och ­socialt liv skulle motverka insjuk­nande i demens­-sjukdomar.

… äter vegetariskt?

– JA, i princip. Rött kött bidrar till en låggradig inflammation i kroppen vilket på sikt ej är hälsosamt. I ­delar av världen där människor ­ofta blir mycket gamla utgör baljväxter och grönsaker en större del av ­födan jämfört med hos oss, dock är kött inte uteslutet.

… skrattar mycket?

– NEJ, man ska vara sur. Nej, jag skämtar bara! JA!

… har mycket sex?

– NEJ, åtminstone för bananflugor. I en studie från 1981 fann man att bananflugehannar som fick para sig med många honor levde ett kortare liv än de som fick färre. Sannolikt inte direkt överförbart till människor.

… är kär eller lever i en relation?

– JA, i princip. Nära sociala relationer är positivt för ­hälsan.

… jobbar ­mindre?

– Går inte att besvara. Tunga monotona arbeten kan slita hårt på kroppen, men andra arbeten kan vara stimulerande för hälsan.

… fastar enligt 5:2?

– Ja och nej. Just enligt 5:2 vet jag inte, men det finns starka indikationer på att periodisk fasta kan leda till ett längre, friskare liv förutsatt att man gör det i högre ålder. Det är absolut ingenting för unga att ägna sig åt.

Följ ämnen i artikeln