”Man kan aldrig förebygga något helt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-12

Barnläkaren: Så gör du om barnet insjuknar under flygning

Den 2-årige svenske pojken var chanslös mot kruppanfallet. Attacken under den långa flygresan till Australien var så svår att han senare avled.

– Man kan aldrig förebygga något helt, säger barnläkare Henrik Arnell.

Tor Lindberg.

I samband med resan från Stockholm till Australien hade pojkens föräldrar uppsökt läkare eftersom han verkade sjuk, men fått okej att åka.

– Man ska alltid kontakta läkare om barnet inte är helt friskt, säger barnläkare Henrik Arnell.

Mun–mot–mun hjälper

Vid ett kruppanfall, som är en virusinfektion i slemhinnan under stämbanden, finns en rad åtgärder man kan ha i åtanke.

– Man ska lugna barnet och hålla det i upprätt ställning. Det är bra om man har med sig hostdämpande medicin och kortisontabletter. Vid svåra andningsbesvär får man hjälpa barnet med mun–mot–mun–metoden tills planet har landat, säger Tor Lindberg, professor i barnmedicin.

Både barnläkare Henrik Arnell och professor Tor Lindberg nämner att många flygbolag slutat med jordnötter under flygresorna, på grund av risken för allergisk chock.

– Om barnet ändå skulle få en allergichock uppe i luften är det bra om man har en spruta med sig så man kan ge en adrenalininjektion, säger professor Tor Lindberg.

Sunt fönuft bäst

Andra oförutsedda händelser under en flight skulle kunna vara uttorkning och feberkramp.

– Vid uttorkning ska barnet matas med mycket dricka och vid feberkramp ska man försöka få barnet svalt igen genom att badda med ljummet vatten, informerar professor Tor Lindberg.

Spädbarn kan få ont i öronen vid start och landning och bör därför ammas för att slippa besväret. Äldre barn i skolåldern kan lugnt tugga tuggummi för att undvika öronsmärtan.

– Med sunt förnuft kan man komma långt, säger barnläkare Henrik Arnell.

Följ ämnen i artikeln