Kd-politiker: Hellre adoption än abort

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-20

Riksdagsledamot vill se fler spädbarnsadoptioner

Utåt är kristdemokraterna ett parti som förespråkar fri abort.

Men inom partiet är frågan minerad mark.

Nu föreslår Lennart Sacrédeus spädbarnsadoptioner i stället för abort, skriver Dagens Medicin.

Svårt beslut Varje år genomförs cirka 35 000 aborter i Sverige. Kd-politikern Lennart Sacrédeus vill att fler kvinnor ska uppmuntras till spädbarnsadoptioner i stället.

Förra veckan beslutade riksdagen att ge utländska kvinnor rätt till abort i Sverige. Samtliga närvarande kristdemokrater röstade ja – men flera av partiets tongivande abortkritiker var inte på plats.

– Jag tycker att det är sorgligt att lagstiftningen har gått igenom, säger Lennart Sacrédeus, en av kristdemokraternas ledande abortkritiker.

Varje år görs omkring 35 000 aborter, uppger Dagens Medicin. Lennart Sacrédeus vill nu ge gravida kvinnor möjligheten att adoptera bort sina spädbarn strax efter födseln i stället.

– Det är upprörande att det årligen bara genomförs 20 sådana adoptioner, säger han.

Problematiskt

I första hand vill Lennart Sacrédeus se skriftlig information om spädbarnsadoption på mödravårdscentralerna och hos socialtjänsten. Han anser att mannen ska ha rätt att ta del i hur livet förs vidare och påpekar att många svenska par idag är barnlösa och vill adoptera.

Tina Nevin, barnmorska på Noaks Ark, är kritisk.

– Jag är helt emot deras förslag. Det är att utnyttja den gravida kvinnan som ett medel för folk som vill ha barn. Medicinetiskt blir det problematiskt när kvinnan blir ett medel istället för att vara ett mål i sig, säger hon.

– Ingen talar någonsin om de komplikationer som finns med en graviditet, som man kanske inte tänker på. Då kan en adoption leda till att kvinnan mår sämre än om hon hade gjort en abort, fortsätter Tina Nevin.

Besviken

Lennart Sacrédeus är också kritisk mot svenska staten, som han säger har en negativ inställning till att svenska tonåringar föder barn. Han ser i stället Tyskland ett föregångsland. Där tillåts aborter bara fram till tolfte veckan, mot Sveriges arton, och staten har inställningen att barn är att föredra.

– När någon gör en abort så är det inte ett barn hon bär på, utan ett foster. Det är oönskat och aborten görs vanligtvis så tidigt som i tionde veckan, säger Tina Nevin.

Under kristdemokraternas riksting tidigare i år krävde flera ledamöter att partiet skulle verka för en sänkning av abortgränsen, samt att man skulle rösta emot förslaget om abort för utländska kvinnor. Efter riksdagens beslut förra veckan är Lennart Sacrédeus mer än besviken.

– Jag tänker inte lämna partiet. Men vi har förlorat väljarmässigt på de här frågorna och mycket av partiets själ.