Var sjätte har träffat sexpartnern på nätet

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2013-05-29

Var sjätte svensk har träffat sin senaste sexpartner på nätet, visar Aftonbladet/United Minds studie.

Och nära två timmar av fritiden läggs på internet varje dag.

Nätet har revolutionerat samlivet – på gott och ont.

– Det kan vara ett hot mot det konventionella samlivet, säger professor Bo Lewin.

I den tidigare befolkningsstudien Sex i Sverige 1996 fanns inga frågor om nätet med. I dag är det en betydande del i svenskarnas vardag, och utgör en ny mötesplats.

Lättare för HBTQ-personer

Aftonbladet/United Minds undersökning visar bland annat att 15 procent uppger att de träffade sin senaste sexpartner via en dejtingsajt eller på annat sätt via nätet.

– Det är mycket och det går inte att bortse från dess betydelse, säger Kristian Daneback, docent i sociologi vid Göteborgs universitet.

Daneback har studerat användningen av internet för kärlek och sexuella syften. Han har kunnat se flera positiva effekter, exempelvis möjligheten att få upplysning och diskutera anonymt med andra på chatter. Större potentiella kontaktytor finns också i dag, framför allt för minoritetsgrupper som HBTQ-personer.

– För dem har det tidigare funnits väldigt få platser att träffas på.

Partners "konsumeras"

Träffas man via nätet finns också möjlighet att snabbt göra sig en övergripande uppfattning om den potentiella partnern. Daneback kallar det ett nytt samhälleligt mönster, där konsumtionsvanor spiller över på relationer.

– Om man ska köpa en ny kamera gör man ett researcharbete före, för att göra det ultimata köpet. Samma mönster präglar till viss del dejting på nätet i dag. Man har blivit mer medveten och otålig.

Hur internet påverkar människors relationer i stort finns få studier kring, men tydlig är att jämförelsemöjligheterna med omvärlden har nått nya nivåer.

– Man ser andras lycka i dag via Facebook, men problemet kan vara att det bara är det positiva som visas upp. Det är sällan någon skriver hur jävligt allt är. Man har blivit mer otålig och tolererar inte dalarna i livet, säger Kristian Daneback.

Svårt hålla lång tanke

– Man ska göra karriär, prestera och dessutom baka surdegsbrödet och renovera. Det är inte konstigt att folk är trötta och att sexualiteten får stryka på foten – sent på kvällen när man sett alla de här serierna som ska ses så finns det kanske inte mycket ork kvar.

Internets mobila utveckling har gjort befolkningen "konstant uppkopplad".

– Det är ständiga avbrott hela tiden. Det blir upphackat och allt mer sällsynt att hålla en tanke i längre tid. I mitten av 90-talet hade man stationära datorer med en sladd in i väggen. Sedan kom utvecklingen med en laptop och nu mobiltelefoner som man kan ha med sig överallt.

SCB: Vi umgås mindre

Svenskarnas tidsanvändning har undersökts av Statistiska centralbyrån, senast 2010.

Tiden för social samvaro har minskat drastiskt från 1990, då kvinnor ägnade 70 minuter om dagen och män 60 minuter om dagen åt att umgås med andra, jämfört med 2010 då kvinnor lade 50 minuter och män 45 på att umgås.

I stället läggs mer tid på tv, radio, idrott, motion och hobbies.

De tre senaste åren har den genomsnittliga tiden som ägnas åt internet i hemmet legat på ungefär samma nivå, runt 12 timmar i veckan, enligt rapporten Svenskarna och internet 2012.

– Den har ökat hela tiden fram till för några år sedan. Nu har den börjat plana ut. Sedan kom mobilen in och har ökat mycket de senaste två-tre åren, säger Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och forskningsledare vid World internet institute som årligen tar fram statistik över internetanvändning globalt.

Mer på var sitt håll

Han påpekar att det saknas ordentlig forskning på hur människor använder internet, mobiler, ipads och sociala medier.

– I början hade man en dator i hemmet och nu har alla en egen. Det har blivit att man nu kanske sitter på olika håll. När man tittade på tv oftare och stängde av efteråt, synkroniserade man nog kvällsvanorna mer.

– Folk kanske inte går och lägger sig samtidigt. En hypotes var att framför allt ungdomar sover mindre. Det är svårt att förklara varifrån man tar tid ifrån, när man lägger så mycket tid på internet. Det behövs bredare studier.

Enligt Bo Lewin, professor i sociologi vid Uppsala universitet och huvudforskare bakom sexualvanestudien 1996, äter informationsinflödet utifrån upp de egna, fria tankarna.

– I dag har vi allt mindre tid att sitta och ha tråkigt, vilket är förödande för fantasin.

Tidningarnas kris är parens

– Allt mer konsumeras snabbt via play på datorn och allt finns hela tiden. Det är som att dagstidningarnas kris har blivit parens kris. Det är inte bara nyheter utan en interaktion man får via den ständiga uppkopplingen – så man förbiser både tidningen och partnern.

Sociologisk forskning har tidigare visat att det som fungerar som kitt i stadiga parförhållanden inte är stora händelser som resor och fester.

– Det är i stället ett ständigt pågående samtal om småsaker. Om de små trådarna av trivialiteter i stället delas med andra på sociala medier, kan det vara ett hot mot det konventionella samlivet. Det är ett ad hoc-resonemang (vetenskaplig teori, reds anm) som jag empiriskt skulle vilja testa.

Mindre tid ansikte mot ansikte

Resultaten i Aftonbladet/United Minds studie, som visar att alla svenskar utom de äldre i dag har mindre sex och lust än tidigare, tar Bo Lewin som tecken på att teorin kan vara en delförklaring.

– Minskad lust tyder på ökad stress och allmän aktivitetsnivå: att man inte har långtråkigt. Det är stöd för resonemanget om småtrådarna, och att det i lägre utsträckning gäller de äldre, säger Lewin och spekulerar om framtiden:

– Vi kommer att få kommande generationer som lägger ner mycket större del av sin sociala förmåga via nätet och inte ansikte mot ansikte.

Följ ämnen i artikeln