”Männen är dömda till undergång”

Uppdaterad 2013-10-11 | Publicerad 2013-10-03

Författaren Hanna Rosin spår att kvinnorna snart tar över makten

Männen får kliva åt sidan Författaren Hanna Rosin, aktuell med boken ”Mannens undergång”, hävdar att männen håller på att bli överflödiga. Hon är gift och har tre söner.

Klamra tag om stolarna, gubbar!

För om några år kommer er glansperiod som chefer och toppolitiker att vara över - och ni får irra omkring på gatan, utblottade i jakt på en ny könsidentitet.

- Männen är dömda till undergång, säger den amerikanska författaren Hanna Rosin.

Fast enligt henne är vi redan där. Åtminstone i USA. Den upptäckten gjorde Hanna Rosin under en semesterresa till Virginia år 2009.

- Så fort jag tog mig utanför semesterhusområdet såg jag nästan aldrig till några män. Jag frågade mig själv - vart har de tagit vägen?

Vi gör intervjun via telefon, samtidigt som Rosin stuvar in sin son i bilen i Washington DC.

Ockuperade ny mark

Det visade sig, berättar Hanna, att den gamla arbetarstaden i Virginia hade förlorat stora delar av sina industrier, vilka förstås var ­traditionella manliga domäner. I tidningarna talade reportrarna om en ”mancession” i stället för recession.

Samtidigt ockuperade kvinnorna ny mark och slog sig fram på a­lla möjliga fronter. Ekonomi, juridik, medicin - det andra könet hade inga betänkligheter att hoppa på nya karriärer medan det första valde att sitta hemma och sura.

Färre par gifte sig. 2009 blev också året då kvinnorna numerärt blev fler än männen på arbetsmarknaden - och därigenom hade ett maktskifte ägt rum. Slaget om att vara ’the breadwinner’ - den som tjänar mest pengar i hushållet - verkade ha tippat över till fruarnas fördel.

Men, jag pratar ju via en mobil konstruerad av Steve Jobs, inte Stefanie Jobs?

- Right. Det finns absolut sektorer där männen fortfarande styr, som teknologi och finans. Där har skiftet inte ännu skett. Men vi går mot en utveckling där de blir omsprungna på område efter område.

Hanna berättar att en stor del av researchen gjordes genom intervjuer med både kvinnor och män, från såväl typiska arbetarklassorter som medelklassmiljöer.

Vägrar släppa ansvar

- Men även i familjer där kvinnan blev huvudförsörjare, gjorde hon fortfarande det mesta i hushållet. Så kvinnorna har blivit väldigt bra på att erövra nya marker, men samtidigt vägrat släppa ifrån sig gamla. Det visar bland annat en studie med 800 kvinnor, säger Rosin.

I boken drar hon slutsatsen att männen håller på att bli överflödiga. I många relationer betraktas de redan som en last, snarare än en tillgång, eftersom de inte bidrar till hushållet.

Men det låter ju som kvinnornas undergång också?

- Ja, jag säger inte att det är feminism eller jämlikhet, utan mer en beskrivning av verkligheten. Jag tror att målet är när rollerna kan skifta, han kan vara ”breadwinner” under en period, och så blir det hon någon annan gång. Sedan är det en fråga om hur man definierar framgång: är det att tjäna pengar eller uppnå lycka?

Hon lägger till:

- Ni har kommit mycket längre i den här processen i Skandinavien än vad vi har gjort i USA. Ni har en föräldraförsäkring som vi bara kan drömma om.

När nu den traditionella mannen står på gränsen till utrotning - vem är den nye mannen?

- Barack Obama. Under större delen av hans äktenskap har ­Michelle varit den som har tjänat mest och han säger alltid att det blir hennes tur igen när hans mandatperiod är över.

Vad ska du göra när du inte behövs?

1. Är mannen utrotningshotad?

2. Vad gör du den dagen du blir överflödig?

Roger Lindahl, 58, ­produktchef, Varberg:

1. – Nej, men mansrollen förändras nog. Kvinnor i dag törs och tar för sig mer, och som pappa till två döttrar tycker jag det är bra! Att män inte söker sig till kvinnodominerade ­yrken har nog att göra med att ingen vill ha dem. Alla strävar uppåt.

2. – Haha, jag är 58 år, så det känns som ett lyxproblem!

Peter Jonsson, 51, ­fastighetsmäklare, ­Alingsås:

1.– Nej, det tror jag verkligen inte. Vi kommer få väldigt svårt att klara framtiden utan både män och kvinnor. Däremot får vi hoppas på mer jämlikhet.

2. – Jag kommer att ligga på en strand med en paraplydrink och bli försörjd av en kvinna – och jag hoppas det blir snart!

Lucas Joecks, 18, ­student, Berlin:

1. – Nej, jag tror inte att mannen är utrotningshotad, och jag tror att de även i framtiden kommer att sitta på ledande chefspositioner i mansdominerade ­yrken.

2. – Jag letar rätt på en kvinna som försörjer mig!

Roger Erikson, 43, vakt, Stockholm:

1. – Nej, det tror jag inte. Däremot kommer nog kvinnor att ta för sig mer, att det går mer åt jämställdhetshållet. Det är en hel del kvinnor inom vaktyrket i dag, men det har nog mer med intresse än kön att göra.

2. – Ojojoj! Jag drar direkt. Till ett varmt land. Men jag skulle inte vilja bli försörjd, jag måste ha något att göra, annars blir jag rastlös.

Lars Jalmert, 70, mansforskare, Stockholm:

1. – Nej, det kommer aldrig att hända. Jag har inte läst ”Mannens undergång” själv, men jag såg recensionen och boken verkar mycket populistisk. Jag tror att författaren bara har velat väcka uppmärksamhet.

2. – Nu är jag ju pensionär och har pension, men rent principiellt hade jag inte haft några som helst problem med att vara sämst avlönad.

Följ ämnen i artikeln