Hon kallades blattehora - svarade på Youtube

Publicerad 2013-03-15

Bianca Kronlöf: ”Handlar inte om hämnd - jag visar att det här är vardag för många” I dag har hennes låt ”Så jävla PK” över 370 000 visningar

Blattehora.
Det blev komikern Bianca Kronlöf kallad för på tunnelbanan.
Istället för att bli ledsen och hålla ilskan inom sig gjorde hon en video och lade ut på Youtube.

De hätska reaktionerna på klippet är oviktiga. Det är inte en privat hämnd utan ett sätt att visa vad som är vardag för så många, säger Bianca Kronlöf.

Komikern Bianca Kronlöf skrev låter ”Så jävla PK” tillsammans med sin syster Tiffany ”Tiffany K” Kronlöf och la upp den på Youtube.

Fem svenska män stirrar ut henne på tunnelbanan sent en kväll. Hon försöker låtsas som ingenting, men när en av dem kallar henne för blattehora blir hon så överrumplad att hon får svårt att ge svar på tal.
– Jag blev så chockad att jag inte fann mig eller hann säga ifrån där på tunnelbanan. Men det spelar ingen roll, ingen ska behöva vara beredd på sådant här.

Skrev en låt

Som ett svar på tal till de fem männen har hon nu tillsammans med systern Tiffany ”Tiffany K” Kronlöf skrivit låten ”Så jävla PK”. Filmklippet har på bara ett par dagar setts av flera hundratusen personer. En del – både män och kvinnor – har hört av sig och stöttat medan andra går hårt åt.
 

”För tama debatter”

Bianca själv har tröttnat på att många offentliga debatter kring rasism och sexism är för tama. Hon menar att diskussionen måste bli mer banbrytande.
– Att vara ”Pk”, eller politiskt korrekt, kritiseras ofta i dag, som om det vore något fel. Jag menar att vi måste bli ännu mer ”pk” för vad skulle hända om vi inte var politiskt korrekta. Skulle jag gå runt med en spade och slå ner folk, säger Bianca Kronlöf och fortsätter:
– Vi ska vara ”pk” i våra värderingar men sticka ut hakan i sättet att uppmärksamma vardagssexism och rasism. Vi måste våga vara mer obekväma och provocera när vi lyfter sådana här viktiga frågor. 

Bianca Kronlöf vill se mer okonventionella metoder och forum för debatten men också ett skifte i samtalsfokus.
– Vi måste vända debatten från att handla om minoriteter till normer. Norm och majoritet har lite med varandra att göra i Sverige i dag – varför fortsätter vi reproducera den norm som finns i dag, när samhället inte ser ut så. I dag pratar vi om sexism och rasism men vi behöver gräva djupare.

Andra nätupprop mot sexism

#everydaysexism
Projektet Everyday Sexism startades i Storbritannien för att uppmärksamma hur utbrett problemet är och för att skapa solidaritet. Hashtagen spred sig snabbt internationellt och kvinnor från hela världen berättade om sina upplevelser.

#prataomdet
Diskussionen startade 2010, efter att en av Wikileaks grundare, Julian Assange, misstänktes för sexualbrott, som en reaktion på att de två anmälande kvinnornas historier ifrågasattes.

En twitterdiskussion inleddes i december 2010, med journalisten och mediepersonligheten Johanna Koljonen som drivande person, om sätt att ge stöd för de anmälande kvinnorna och egna erfarenheter av sexuella ofredanden eller andra grövre sexuella övergrepp.

#värstakönsnormerna
”Tjejer som ligger runt är slampor, killar som ligger runt har lyckats.”

I januari svämmade Twitter över av könsstereotypa fördomar – sedan programledaren Cissi Wallin dragit igång hashtagen ”Värstakönsnormerna”.

– Jag får ofta höra att könsnormer inte finns i ett så modernt land som Sverige. Nu vill jag tillsammans med andra ge konkreta exempel på fördomar som vi inte längre kan blunda för, sa Cissi Wallin då till Aftonbladet.