”Sex ska inte göra ont”

Publicerad 2013-04-11

Ny handbok och upprop på Twitter: Våga prata om underlivsproblem

Vestibulit, sprickor i underlivet och blod vid samlag.

Den senaste veckan har hundratals kvinnor delat med sig av sina smärtsamma upplevelser i samband med sex under hashtaggen #fittuppropet på Twitter.

Nu kommer hjälp – i form av en handbok.

– Sex ska inte göra ont och det finns effektiv behandling, säger Inga-Lill Olsson, barnmorska och aktuell med boken ”När sex gör ont”.

Hanboken ”När sex gör ont”.

Först när genusvetarstudenterna Kerstin Säthil och Julia Fridmar vågade berätta om sina egna problem vittnade personer i deras omgivning om liknande besvär. Då väckte de debatt på Twitter med hashtaggen #fittuppropet, som uppmärksammades stort under förra veckan.
– Det tog fem år innan jag fick diagnosen vestibulit och till slut fick hjälp och många av mina vänner har också haft problem. Twitterflödet de senaste dagarna visar att det är många som inte vågat söka hjälp eftersom fittan är så tabubelagd. Andra berättar att de har sökt hjälp men inte fått någon, säger Kerstin Säthil och fortsätter:
– Det är tråkigt att ungdomsmottagningarna har så dålig koll på problem som unga tjejer har. Men också att många unga tjejer inte ens vågar prata med sina vänner om problemen. Vi vill uppmärksamma brister i vården för att det ska kunna bli bättre och efterlyser mer forskning så att personal på ungdomsmottagningar kan ge effektivare behandlingar.
 

Vanliga problem

Problemen som få talar om är vanliga. 13 procent av kvinnor i åldern 20–29 år lider av smärta i underlivet i samband med sex och så många som 47 procent av tjejerna i sista året av gymnasiet upplevde samlagssmärta eller obehag ibland eller varje gång, enligt en studie från Linköpings universitet.

Många har ont i onödan

Inga-Lill Olsson är barnmorska och har tillsammans med kuratorn Birgitta Örjes Svensson skrivit nyutgivna boken ”När sex gör ont”. I tio år har de arbetat på Huddinge ungdomsmottagning som är en av de mest framstående i landet när det gäller samlagssmärta och problem med underlivet. Inga-Lill Olsson berättar att de möter många tjejer som lider av smärtor i onödan.
– Många tycker att det är skämmigt att prata om och har ofta väntat länge innan de kommer hit, för att de inte vågat tidigare. Vi måste ofta själva väcka frågan och kommer nu att informera om handboken redan i väntrummet. Då blir det lättare att prata om det och få hjälp.
 

Utbildar fler ungdomsmottagningar

Inga-Lill Olsson och Birgitta Örjes Svensson utbildar nu fler ungdomsmottagningar i de här frågorna för att fler tjejer ska få hjälp.
– Det har tidigare varit svårt att få hjälp eftersom man knappt pratat om det. Numera får ungdomsmottagningarna mer kunskap och utbildning. Har man ont så ska man absolut söka hjälp så snart som möjligt, ju snabbare desto bättre, säger Inga-Lill och fortsätter:
– Sex ska inte göra ont och i dag finns det effektiv behandling. Vi arbetar till exempel med en teambehandling där läkare, barnmorska och kurator ingår. Men det finns också annan behandling till exempel bäckenbottenövningar, akupunktur och bedövande krämer.

”När sex gör ont”

Boken förklarar olika orsaker till samlagssmärta och innehåller tips på vad du själv kan göra innan du tar kontakt med en mottagning som behandlar vestibulit och samlagssmärta.

”När sex gör ont” beskriver också andras erfarenheter. Tjejer och deras partners berättar om sina tankar och ger kommentarer och tips till andra som har ont vid sex. Handboken beskriver olika typer av behandlingar som finns och ger tips på var man kan vända sig.

Läs mer: http://samlagssmarta.se