Oftast en helt vanlig pappa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-26

Psykologen: ”De allra flesta är jättefina föräldrar annars”

Det är oftast en man.

En helt vanlig pappa.

Förövaren som skakar sitt barn finns i alla samhällsklasser och åldersgrupper.

Frustration, hjälplöshet. Förtvivlan över att inte kunna trösta sitt eget barn.

Det är en förklaring till att vissa föräldrar går så långt som att skaka det för att få tyst på skriket, säger Åsa Landberg, psykolog hos Rädda barnen.

–?Det kan uppstå en enorm vrede över att vara otillräcklig. Då vill de återta kontrollen och makten över situationen. De allra flesta är jättefina föräldrar annars, men i just den stunden vill de skada det lilla barnet som utsätter dem för allt det jobbiga, säger Åsa Landberg.

Flest män

Det syns inte utanpå vem som kan skaka sitt barn. Förövaren kan vara allt ifrån en välutbildad mamma med bra ekonomi till en arbetslös pojkvän.

Men en sak verkar de ha gemensamt: problem med att kontrollera sina impulser.

Och på samma sätt som män ligger bakom de allra flesta grova brott är de överrepresenterade även här.

Varför?

–?Det är en gåta som ingen har svar på. Det kan handla om uppfostran, könsroller och att de sociala förväntningar på män och kvinnor ser olika ut. Forskningen pratar också om att testosteron och biologi påverkar mäns aggressivitet, säger Åsa Landberg.

Fysisk bestraffning

En studie från Karlstads universitet och Stiftelsen Allmänna barnhuset, där barn och föräldrar fick svara på frågor om barnaga, visar att föräldrar i allt större utsträckning accepterar en mildare form av fysisk bestraffning, som att ruska om eller ta tag i det.

Och att det, tvärt emot vad gäller grov misshandel, oftare är kvinnor än män som gör det.

–??Det beror oftast på att de har mer tid med barnen än män, säger Staffan Janson som lett studien.

–?Vi har sett att särskilt unga välutbildade kvinnor kommer i konflikt med sina barn när de är stressade. Man orkar inte vara den duktiga mamman, duktiga hstrun och duktiga heltidsarbetande kvinnan.

Stöd Rädda Barnen – så kan du hjälpa

Spädbarn löper större risk att misshandlas än äldre barn. Oftast genom att de små barnen skakas. Nyblivna föräldrar måste informeras om riskerna. Det skulle rädda många barns liv. I Sverige blir många barn slagna, trots att det är förbjudet. Det vill Rädda Barnen ändra på, därför behövs ditt stöd.

Sms: 72 950: Ord ”FÖRÄNDRA”. Talong: PG/BG 902003-3: Märk ”Förändra”. Hemsida: rb.se

Hit kan du vända dig

Rädda Barnens föräldratelefon har öppet: Mån 12-20 Tis-fre 18-21 Lör-sön 13-16. Telefonnumret är 020-786 786.

Följ ämnen i artikeln