En av tio blir aldrig frisk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-22

Skam hindrar många från att söka vård

Två år.

Så länge dröjer det innan en anorektiker söker vård.

–?Det är för lång tid. Hur länge man varit sjuk är en av de viktigaste faktorerna för prognosen, säger Carl Lago på Riksät.

Anorektiker är inte särskilt psykiatriskt sjuka, enligt Carl Lago."Det märks efter en veckas ätande. Då brukar tjejerna bli helt annorlunda."

Många av Sveriges cirka 15?000 anorektiker söker inte vård.

Det kan förvärra sjukdomen och i värsta fall göra den kronisk. En av tio blir aldrig frisk.

– Ju längre tid det tar innan man får vård, desto längre tid tar det att bli frisk, säger Carl Lago, psykolog och ansvarig på Riksät, ett nationellt kvalitetsregister för specialiserad ätstörningsvård.
Varför väntar anorektiker så länge med att söka hjälp?

– Det beror ofta på skam, säger Carl Lago.

Men det kan också bero på bristande sjukdomsinsikt. Hälften av anorektikerna försöker dölja sjukdomen. Det visar en finsk studie.

”Chock för föräldrarna”

– Jag har träffat många föräldrar som plötsligt råkat få se sin flicka utan kläder. Det har varit en fruktansvärd chock för dem, berättar Carl Lago.

I riktlinjerna för vård vid ätstörningar står att nyinsjuknade anorektiker ska behandlas tidigt och med hög prioritet. Aftonbladets granskning visar dock att många får kämpa hårt och länge för specialistvård.
Varför får unga anorektiker lida – istället för att snabbt få specialistvård?

– Det beror dels på individen och på familjen. De måste förstå vilken sjukdom det handlar om och söka hjälp. Dels beror det på kunskapsbrist i vården och brist på specialistvård, säger Carl Lago.

– Det borde finnas ätstörningsteam på varje BUP-enhet, säger Anna-Maria af Sandeberg, överläkare och chef på Stockholms Centrum för ätstörningar.

Väntetiden för de som fått en remiss till specialistvård är i dag två månader i snitt.