Vetenskapsälskare blev könschockade

Publicerad 2013-03-27

Hjärnan bakom populär Facebooksida förvånade sina fans - för att hon är kvinna

Elise Andrew driver sidan ”I fucking love science”. Fansen blev chockade när det kom fram att hon var kvinna.

På mindre än ett år har hon gått från noll till miljoner läsare från hela världen.
Biologen Elise Andrew driver vetenskapssidan ”I fucking love science” där hon upplyser läsare om det senaste inom forskning och vetenskap.
Nu ifrågasätts hon av en anledning: Hon råkade avslöja sitt kön.

Hillevi Ganetz.

Tusentals vetenskapsfans världen över har uttryckt sin förvåning efter att den brittiska biologen Elise Andrew som driver vetenskapssidan på Facebook avslöjade att hon var kvinna.
När hon postade en länk till sitt personliga Twitter-konto med en ansiktsbild insåg fansen hennes kön och höjde milt sagt på ögonbrynen.
– Jag är väldigt förvånad över de enorma antalet läsare som chockerades över att ”I fucking love science” drivs av en kvinna – är det verkligen så överraskande, skriver hon på Facebook.
 

Fyra miljoner följare

När hon tog sin biologiexamen förra året ville hon sprida det roliga och spännande med vetenskap. Då startade hon Facebooksidan som på mindre än ett dygn fick tusentals läsare och i dag – ungefär ett år sedan starten – har fler än fyra miljoner följare.
Då bodde hon i Storbritannien men när populariteten ökade anställdes hon av ett förlag i Kanada för att driva Facebooksidan på arbetstid och nu planeras det för både en sajt och webb-tv.
Egentligen var det inte ens någon hemlighet att hon var kvinna. I faktarutan om sajten står hennes namn men det var få som la märke till det.
”Herregud, du är kvinna och dessutom snygg,” skriver en person på Facebooksidan medan en annan påpekar att han inte förväntade sig att en söt tjej skulle kunna driva en sajt som innehåller ett svärord.

”Vi borde ha hunnit längre”

Enligt medie- och genusforskaren Hillevi Ganetz är det inte särskilt överraskande att många förvånas.
– Bilden av en vetenskapare har alltid varit en man. Hårda ämnen såsom ekonomi och naturvetenskap där makt och pengar har stor betydelse förknippas med män. Så att har det alltid varit och än i dag får vi den bilden förstärkt. Till exempel var årets samtliga nobelpristagare män och i tv har naturvetenskapliga program ofta manliga profiler, säger hon och fortsätter:
– Det är helt uppenbart att vetenskap och forskning fortfarande förknippas med män, men det är märkligt. I dag ser det annorlunda ut och vi borde inte tycka att det är konstigt alls att sidan drivs av en kvinna. Vi borde ha hunnit längre än så.