Kvinna, så klarar du livhanken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-31

Maritha, 57, offer för den sjuka vården

Maritha Hammar Olsson, 57, fick en hjärtinfarkt på sjukhuset.

Hon var nära att dö – eftersom läkaren inte tog henne på allvar.

Och diskrimineringen av kvinnorna i vården fortsätter.

litar aldrig mer på en läkare Maritha Hammar Olsson fick en hjärtinfarkt som upptäcktes och opererades försent. I dag, fem år senare, är hon sjukpensionär. ”Män står helt enkelt högre i kurs än vad kvinnor gör”, säger hon om siffrorna som bevisar det hon redan visste: Kvinnor får sämre vård än män.

Maritha fick sina äggstockar och livmoder borttagna. Efter operationen kände hon en fruktansvärd smärta i mellangärdet.

– Jag sade till läkaren ”Har du glömt en kniv i magen? Jag dör!”. Men han bara sade ”Nej, det gör du inte”. Och så gick han, säger Maritha Hammar Olsson.

Maritha som var aktiv som distriktssköterska var fullständigt orkeslös efteråt. Ett halvår senare konstaterade företagsläkaren via EKG att hon hade haft en stor hjärtinfarkt.

Maritha opererades omedelbart – men sex månader försent. I dag, fem år senare, är hon sjukpensionär på grund av hjärtsvikt och hjärtflimmer.

”Lite kvinnornas fel”

Aftonbladet avslöjade redan hösten 2004 könsskillnaderna i vården. Kvinnor får sämre vård och sämre mediciner än män.

Så är det fortfarande – konstaterar Sveriges kommuner och landsting i rapporten ”(O)jämställdhet i hälsa och vård”.

– Kvinnor får vänta längre på operationer och får inte de senaste, bästa och dyraste medicinerna. Det är inte acceptabelt, säger ordföranden Anders Knape.

Karin Schenk-Gustafsson, professor i kardiologi och överläkare på hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, tror att det sker undermedvetet.

– Många saknar insikten om att det är så här. Men sedan är det lite kvinnornas eget fel också, att de inte tar för sig, inte säger till, inte frågar, säger hon.

Hon menar att det krävs könsuppdelad statistik för att vården ska bli mer jämställd.

Maritha Hammar Olsson är inte förvånad över skamrapporten.

– Det står helt klart för mig att det är så. Läkarna lyssnar inte på oss. Vi nonchaleras. Män står helt enkelt högre i kurs än vad kvinnor gör.

Läkarnas misstag knäckte hennes tilltro till vården totalt.

– Jag kommer aldrig mer att kunna lita på en läkare. Det tog nästan livet av mig och förstörde mitt yrkesverksamma liv. Mitt liv är inte vad det var.