”Barn går för långa dagar på förskolan”

Publicerad 2015-02-05

Maxtid får mothugg: Slår hårt mot ensamstående

Barn går allt längre dagar på förskolan, en del så länge som 55 timmar i veckan.

Nu höjs röster om en ­reglering av barnens ­”arbetstid”.

– Vi behöver en diskussion på politisk nivå, säger barnpsykologen Kerstin Kruber.

En rapport från Skolverket visar att 13 procent av Sveriges 1- 5-åringar går på förskolan mer än 40 timmar i veckan. I Karlskrona går 100 barn upp till 55 timmar, enligt kommunens senaste föräldraenkät.

– De flesta som ser de här siffrorna reagerar, säger barnpsykologen Kerstin Kruber.

Svårt att dra gränsen

Hon tycker att barnens allt längre vistelsetider bör utredas.

– Som vuxen vill jag inte jobba 11 timmar om dagen. Det är rimligt att vi diskuterar det i barnens fall också, säger hon och fortsätter:

– När det nu finns samlad statistik om hur långa dagar barnen går, att barngrupperna blir allt större, och förskolepersonal ger signaler om försämrad arbetsmiljö behövs att någon ser på problematiken uppifrån.

Samtidigt är det svårt med generella riktlinjer, menar hon.

– Viktigast är att se hur varje barn mår på individnivå. Vad som är bra och rimligt för ett enskilt barn kan vara direkt dåligt för ett annat.

Att en del barn går i förskolan upp till 55 timmar i veckan är problematiskt, tycker Marina Eriksson, kvalitetscontroller på Karlskrona kommuns barn- och ungdomsförvaltning.

– Det innebär långa arbetsdagar för barnen. Inte så att de inte har det bra på förskolan, men de har ingen reglerad arbetstid så som vi vuxna, säger hon.

• Men om föräldrar hämtar tidigare och måste jobba ifatt hemma, är det inte bättre att barnen får tillsyn på förskolan då?

– Visst är det bättre, men det ideala vore om man inte fortsätter jobba när man kommit hem. Samtidigt är vi noga med att inte skuldbelägga familjerna. Jag är säker på att de flesta gör sitt allra bästa.

Maxtid slår hårt

Gunilla Johansson på föreningen Enastående föräldrar menar att en maxtid på förskolan skulle slå hårt mot ensamma föräldrar.

– Det blir en fortsatt stigmatisering av vår grupp. Man är ständigt utskälld, av dagispersonal för att man hämtar sist och på jobbet för att man inte kan jobba över, säger hon.

De är flest timmar på förskolan

Här går barnen längst:

36 h/vecka – Solna

35 h/vecka – Värmdö, Nacka, Ekerö, Tyresö, Täby, Sollentuna

Och kortast:

23 h/vecka – Överkalix

24 h/vecka– Hällefors, Munkfors, Bengtsfors, Årjäng

Källa: Skolverket, Föräldraundersökningen 2012.

Följ ämnen i artikeln